LILLESAND: Bøtene er på henholdsvis på 200.000 og 100.000 kroner.

Dommen gjelder både bygging av en 75 kvadratmeter stor skiferbelagt brygge ved båthuset og utfylling av et 200 kvadratmeter stort område med smergel. De ble imidlertid frifunnet for steinsetting av seks meter av strandkanten.

Det heter i dommen at sterke allmennpreventive grunner tilsier at man må reagere strengt mot overtredelser av denne typen.

«De tiltalte har med vitende og vilje bygd i strid med den gitte byggetillatelsen. Det er viktig at den som på denne måten bevisst bygger i strid med slik tillatelse møtes med en markert reaksjon i form av en følbar bot,» heter det.

Kristiansand tingrett kom til at boten må være høy for å «avskrekke andre fra å gjøre tilsvarende inngrep i naturen». Dersom dette ikke gjøres, vil en eventuell bot bare innkalkuleres som en del av byggekostnadene.

Etter først å ha fått nei, fikk Aarnes tillatelse til å rive den gamle hytta på øya og bygge ny i 2001. Rammevilkårene var strenge, ettersom dette er i 100-metersbeltet. Enkeltmannsforetaket Ted Sandnes ble satt til jobben. Etter en befaring i januar i fjor stoppet kommunen arbeidene. Aarnes og Sandnes vedtok ikke bøtene på 250.000 og 150.000 kroner.