KRISTIANSAND: I cirka tre år var den nå pensjonerte psykiatriske sykepleieren fra Sørlandet primærkontakt for den psykisk skakkjørte kvinnen. Tirsdag tilsto han i retten et stort antall seksuelle overgrep mot kvinnen.

— Hvorfor stoppet du ikke det seksuelle forholdet du hadde innledet til pasienten? spurte forsvareren, advokat Ben Fegran, i retten.

— For å være ærlig så vet jeg ikke. Jeg drømmer om dette. Tar ekstra sovetabletter. Drømmer om at jeg ikke hadde fått denne pasienten som mitt ansvar. Så våkner jeg igjen og skjønner at jeg har drømt. Så tar jeg en sovetablett til. Det hele gled helt ut.

Mannen startet sin forklaring med å fortelle at saken hadde plaget ham voldsomt, ikke bare ut fra yrkesetiske forhold, men også fordi han som kristen og tidligere misjonær hadde gått langt over streken.

— Intensjonen om å hjelpe kvinnen var god, forklarte mannen.

Skakk-kjørt kvinne

Det var den kommunale helsetjenesten som tilbød den skakkjørte kvinnen hjelp gjennom en egen psykiatrisk hjelpepleier. Fra høsten 1997 frem til 2000 hjalp 60-åringen kvinnen, som kom fra et havarert ekteskap med voldtekt og trakassering. Hun var ifølge en psykolog og en lege som vitnet i retten betydelig skadet som person med en multitraumatisert oppvekst. Det var seksuelle overgrep i barndommen, spiseforstyrrelser, flere forsøk på selvmord, selvskading og store psykosomatiske lidelser. «En grundig traumatisert pasient,» var beskrivelsen fra kvinnens fastlege. Hun var uten familierelasjoner og venner på hjemstedet. Hun isolerte seg og hadde sosial fobi.

Den psykiatriske sykepleieren startet med å bistå kvinnen en gang i uken gjennom samtaler og annen hjelp. Det hele utviklet seg ved at pasienten inntok rollen som «kvinne nummer to» for sykepleieren. De hadde et seksuelt forhold opptil flere ganger per uke i en periode. Mannen nektet for de groveste påstandene om seksuelle overgrep, men kvinnen hadde i retten i går en helt annen forklaring. Ifølge kvinnen utnyttet han alle hennes svake sider.

— Det fant sted episoder hvor jeg følte meg psykisk kvalt av ham. Følte at han sviktet meg. Han forårsaket angst og redsel og tok ikke ansvar. Han ryddet plass i på sin timeplan på jobb for å komme på langt hyppigere besøk enn avtalt.

Den fornærmede kvinnen hadde hjelp av en kvinnelig psykiatrisk sykepleier og en representant fra voldsofferkontoret da hun kom til retten. Den tiltalte måtte sitte i naborommet og høre henne forklare om overgrepene. Fornærmede fortalte at mannen hadde opplyst henne om at han under et utenlandsopphold hadde sex med en fremmed kvinne og at han etterpå ga kvinnen en bibel.

100-200 ganger

Opp mot et par hundre ganger har sykepleieren begått overgrep mot kvinnen.

— Det var ikke det tilbudet han ga jeg hadde behov for, men da sa han at denne behandlingsformen hadde han lyktes med tidligere. Til slutt sa jeg stopp, forklarte kvinnen.

Det var hun som trengte hjelp. I stedet var sykepleieren mest opptatt av å fortelle om sine egne problemer. Etter en periode var kvinnen også blitt introdusert for familien og blitt nærmest et familiemedlem hos sykepleieren.

Da kvinnen fortalte sykepleieren at hun trodde hun var gravid, ble sykepleieren sykmeldt i to måneder.

Sent og tidlig

Sykepleieren hjalp pasienten sent og tidlig. Han pusset opp leiligheten, sørget for flytting og tok henne med på turer både i Norge og i utlandet. Han var omsorgsfull og ville hjelpe.

— En typisk omsorgsperson, troverdig og med lang erfaring som misjonær, fortalte en psykiatrisk overlege om den diakonutdannede mannen.

Den fornærmede kvinnen forsøkte å fortelle om sexovergrepene til en diakon i menigheten i nærheten av der hun bodde. Diakonen tok ikke signalene. Da hun for første gang ble fortalt om overgrepene trodde hun ikke på det kvinnen sa. Først da hun fikk lese et «kjærlighetsbrev» fra sykepleieren til kvinnen, skjønte hun hva som hadde skjedd. Det var fire år etter at overgrepene var over. I fjor sommer ble politiet koblet inn i saken.

I tingretten beklaget den tiltalte sterkt det han hadde gjort. - Jeg skulle ikke hatt noen seksuell kontakt. Jeg bommet helt. Det ble et kjærlighetsforhold. Jeg skulle ha stoppet i tide. Løftet mitt om at hun skulle være kvinne nummer to i mitt liv, var gal. Jeg tror også hun ønsket barn, sa den tiltalte.

Erstatningskrav

Bistandsadvokaten til den fornærmede kvinnen, Anita Jarvoll Hekneby, ba i retten om at tiltalte blir dømt til å betale 150.000 kroner i oppreisningserstatning. Aktor, politiadvokat Ingrid Thorsen, la ned påstand om fengsel i fem måneders fengsel. Forsvareren, advokat Ben Fegran, ba om at tiltalte ble ansett på mildeste måte.

Retten ble administrert av tingrettsdommer Per Refsalen, med Lars Yngvar Øyna og Gro Elise Prestvold som meddommere.