OSLO: Hun mener Graver-utvalget viser at hun ikke har snakket usant om hva hun visste om den såkalte MUF-saken.

– Jeg er glad for at granskingskommisjonen ikke har funnet noe nytt som viser at jeg ikke har snakket sant, innledet Ramin-Osmundsen med å si, da hun leste opp en tosiders redegjørelse med hennes kommentarer til Graver-utvalgets granskingsrapport.

Hanssen-møte

At hun i et møte med arbeids— og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) fredag likevel valgte å trekke seg fra jobben hun nettopp hadde tiltrådt, var fullt og helt hennes egen beslutning.

– Jeg ble ikke bedt av statsråden om å slutte i jobben min, sier Ramin-Osmundsen.

Hun bekrefter samtidig at hun først fikk vite om muligheten for UD-jobben hun nå går over i på det samme møtet.

Den avgåtte direktøren understreker at hun er fornøyd med at Hanssen ikke føler seg ført bak lyset av henne i saken. Hun sier også at utvalgets rapport bekrefter at hun ikke var med på utformingen av den omstridte praksisen som ga oppholdstillatelse til kurdere fra Nord-Irak i strid med lovverket og politiske retningslinjer.

Kritisk

Men samtidig er hun svært kritisk til at utvalget mener hun hadde kjennskap til den omstridte praksisen i UDI.

– Jeg mener det er oppsiktsvekkende og kritikkverdig når kommisjonen baserer sin vurdering om mitt kjennskap til praksisen nærmest utelukkende på generelle inntrykk og udokumenterte påstander fra et fåtall personer, sier Ramin-Osmundsen..

Hun mener seg utsatt for en form for «inkvisisjonsprosess» hver dag siden kommisjonen startet sitt arbeid 7. april.

– Det er som kjent fysisk umulig å motbevise en påstand fra en person om at du har sett et notat, sier hun.

Tøyde ikke

Ramin-Osmundsen avviser fullstendig utvalgets konklusjoner om at ledelsen generelt var preget av en kultur for «å tøye grenser».

– Ikke på noen av saksområdene jeg har hatt primæransvar for, er UDI blitt kritisert for å være egenrådig eller ikke-lyttende. Jeg får tilbakemeldinger som viser at jeg oppfattes som en ryddig leder. Dette omfatter både min kontakt med departementet, tillitsvalgte, våre mange samarbeidspartnere i staten, samt kommunene og frivillig sektor, sier den avgåtte direktøren.

Ramin-Osmundsen begynner sin nye prosjektlederjobb i Utenriksdepartementet allerede tirsdag. (©NTB)