BERGEN: Den økte interessen blant TV-kanalene er ikke minst et resultat av satsingen som ble dratt i gang for halvannet år siden under navnet Kampanjen for en Internasjonal Emmy.

Bak kampanjen står foruten de fire TV-kanalene også bransjeforeningene for produsenter, regissører, dramatikere og skuespillere med sterk støtte fra Norsk filmfond og Norsk filmutvikling. Målet er at en norsk dramaserie skal vinne en pris i TV-mesterskapet Emmy i november 2007. – Kan vinne

Ingen norske TV-programmer har vunnet Emmy, men nå satses det målrettet med de seks seriene. Det er hentet inn hjelp fra utlandet. Alle de seks dramaseriene har hatt sine «Gudfedre» – internasjonale TV-personligheter som har vunnet Emmy-priser. Gudfedrene bistår i produksjonene.

– Jeg tror vi har en sjanse til å vinne. Satsingen vår har vakt oppsikt internasjonalt, forteller Ivar Køhn i Norsk filmfond.

– Det store målet er å utvikle norsk TV-drama og kunne konkurrere internasjonalt, sier Køhn, som viser til at alle de norske TV-kanalene jobber sammen for dette. I Norge konkurrerer de, men i denne satsingen er de på samme bane.

Prosjektsjef Petter Wallace i NRK mener at det ikke er avgjørende at en av de norske produksjonene faktisk vinner Emmy neste år.

– Det viktigste er at vi har fått satt et fokus på TV-drama. Vi har fått løftet norsk TV-drama, så dette prosjektet er allerede en suksess, mener Wallace.

Seks norske dramaserier

Arbeidet for en norsk Emmy er nå halvveis, og under Mediedagene i Bergen ble klipp fra de seks norske bidragene presentert.

De seks er TV-serien «Det kommer en vår» med handling lagt til 2. verdenskrig, tegneserien «Elias», TV-serien «Etaten» om dagliglivet i byråkratiet, krimserien «Kodenavn Hunter», familiedramaserien «Størst av alt» og miniserien «Torpedo» om en torpedo som leter etter sin kones drapsmann.

Alle seriene skal vises på NRK eller TV 2 det kommende året

Men også de mindre kanalene TVNorge og TV3 satser på norskspråklig drama.

TV3 og TVN satser

– Vi som representerer de mindre kanalene må være med og utvikle norsk drama. Det er en sjanger som interesserer veldig mange seere, sier Eivind Landsverk, programdirektør i TVNorge.

Hans kollega i TV3, Hans Peter Hognestad, venter at drama vil være med og øke kanalens publikumsoppslutning.

– Vi arbeider med et manus og vil være på banen med et norsk drama i 2008, sier Hognestad.

Landsverk opplyser at hans kanal har to prosjekter på gang i samarbeid med svenske TV5. – Men drama er det dyreste vi kan produsere. For å lage mer norsk drama er vi avhengige av rammevilkår fra politikerne, sier Landsverk, som er misfornøyd med at det bare tillates ett minutt reklame i en drama-episode i dag. (©NTB)