KRISTIANSAND: – På bakgrunn av en melding stoppet politiet sjåføren, forteller politiadvokat Hellek Rue, jourhavende jurist ved Agder politidistrikt, til Fædrelandsvennen.

Klokka 08.32 fikk politiet tips om at det var mistanke om at en trailersjåfør i Kristiansand kjørte på E 18 med promille i blodet. Mannen skal ha luktet alkohol i forbindelse med en leveranse av varer.

Fulgte etter

Utrykningspolitiet (UP) rykket ut, oppdaget vogntoget og fulgte etter det gjennom Oddernestunnelen i Kristiansand. Patruljen stoppet vogntoget på Bjørndalssletta. Sjåføren blåste da over lovlig verdi i alkometeret.

Førerkortet ble beslaglagt, og sjåføren ble tatt med for ytterligere prøver.

Politiet opplyser at mannen, en 45-åring, hadde 0,22 i promille.

Torsdag ettermiddag opplyser politiet at mannen er ilagt et forelegg på 11.000 kroner.

Alvorlig

Hellek Rue påpeker at skadepotensialet er større jo større kjøretøy man kjører når man er påvirket av alkohol.

– Derfor er denne saken mer alvorlig enn vanlig, sier han.

– Blir straffen da også strengere?

– Det mest sentrale spørsmålet her, er størrelsen på påvirkningen. Opp til 0,5 i promille gir bot. Over 0,5 i promille fører til bot eller betinget eller ubetinget fengsel. En promille på 1,2 vil gi ubetinget fengsel og bot, forklarer advokaten.

Kan lure seg unna

Han sier at det kan være problematisk å straffeforfølge utenlandske sjåfører:

– Hvis de reiser fra landet, kan de unndra seg straffeforfølgelse. Da blir det jo et større problem å få tak i dem hvis de velger ikke å svare på innkallelser og liknende. Vi har ikke så mange tvangsmidler i slike tilfeller.

– Det vanlige er at sjåførene førerretten i Norge, så er jo spørsmålet hvilken reaksjon de kan få i hjemlandet, sier Rue.