Etter lang og hard debatt vedtok Tvedestrand kommunestyre sent tirsdag kveld med 17 mot 12 stemmer boplikt-utvalgets alternativ 1. (Gjengitt nederst til høyre). Dette innebærer at boplikten er skjerpet.

Flertallets ønsker å hindre at nye helårsboliger etter få år skal bli private sommerhytter. Det er først og fremst boliger på sjønære tomter politikerne har i tankene, f.eks. boligene i det påtenkte boligfeltet på Lyngør.

Mindretallet på 12 representanter stemte for å beholde bopliktreglene slik de var inntil tirsdag 13. juni 2000 klokka 23.35. Disse «gamle» reglene innebar at når barn, barnebarn, nieser og nevøer arvet en bolig kunne de bruke den som fritidshus.Utsettelse falt

Etter at leder i boplikt-utvalget, Stian Holte (Sp), hadde gitt bakgrunnsorientering, grep Tellef Goderstad (H) ordet og nærmest forlangte saken utsatt.

Goderstad mente at politikerne ville gjøre noe ulovlig dersom de tok bort boplikt-fritaket for nær familie.

— Det hersker stor uenighet blant juristene. Vi må få klarhet i jusen før vi kan behandle saken, sa Goderstad.

Både Per Tveite (Sp) og Stian Holte mente det ville være galt å utsette saken.

— Jeg forstår at det ut fra enkelte hensyn kan være interessant å utsette den, men folk har krav på svar på konsesjonssøknadene sine, sa Tveite. Han viste til at det ligger en haug med konsesjonssøknader og ventet på kommunestyrets avklaring.

Tellef Goderstads utsettelsesforslag falt mot 10 stemmer.Navnopprop

Som ventet ble det en følelsesladet debatt. Den endte med at Jan Wilhelm Nævestad (TTL) forlangte avstemming ved navnopprop.

Hensikten var tydeligvis at velgerne etter hans mening bør få se hvem som går inn for å uthule eiendomsretten.-Uakseptabelt!

— For oss er det uakseptabelt med en skjerping av boplikten. Jeg hadde håpet at boplikt-utvalget skulle foreslå en lettelse. Det beste vi nå kan håpe på er at boplikten opprettholdes som i dag, sa varaordfører Jan Dukene (TTL).

Han fastslo at man kan sikre seg i spesielle tilfeller ved å fastsette vedtekter som sikrer helårs bosetting, f.eks. på Lyngør.

Ordfører Torleif Haugland (KrF) var av helt annen formening enn varaordføreren. Haugland gikk primært inn for boplikt-utvalgets alternativ 2 som er enda et hakk strengere enn alternativ 1 som til sist ble vedtatt.-Liten skjerping

— Heldigvis kan KrF-politikerne tenke selv, sa Olaf Trysnes (Ap) og hadde ingenting imot det han kalte «ekteskapsproblemer» mellom Høyre, TTL og KrF.

Trysnes talte i likhet med ordføreren varmt for alternativ 2. — Dette innebærer bare en liten skjerping av dagens regler. Hensikten er å hindre at folk i 50 - 60-årsalderen kjøper et hus for etter få år å overdra det til barna som dermed får fritidsbolig, sa Trysnes.

Marit Aass (SV) gikk primært inn for den såkalte Lillesandsmodellen med boplikt også for barn som arver barndomshjemmet.

— Bør eiendomsretten stå så sterkt at den går foran samfunnsinteressene? Det er ikke opplagt i de tilfeller utøvelse av eiendomsretten får konsekvenser for fellesskapet, sa Aass. Hun fastlo at man ikke ønsker å begrense arveretten, men bruken av arven.-Skremmende!

— Jeg synes det er skremmende at vettuge mennesker kan gå inn for «Lillesandsmodellen» og attpåtil tro at den vil øke tilflyttingen! sa Oddvar Jordtveit (Uavh.) med tydelig adresse til Aass.

— Det er blank løgn at Lillesand har hatt økt tilflytting etter det ble innført boplikt for arvinger!

Jan Wilhelm Nævestad (TTL): - Jeg stemte mot da kommunestyret i 1986 innførte konsesjonsgrense null. Jeg så det som en vederstyggelighet. Nå innrømmer jeg åpent at jeg tok feil. Boplikt har hindret fraflytting bl.a. på Østerkleiv. Men jeg vil ikke være med på en innskjerpelse som går inn i arveretten!- Pest og kolera!

Thomas Thorsen (H) var medlem av boplikt-utvalget. Han hadde i utgangspunktet håpet på en oppmyking av boplikten.

— Men i utvalget var det pest og kolera - og det gjaldt å bli smittet av det minst skadelige. Til slutt ble jeg sittende helt apatisk og bare ta imot det som ble servert!

Thorsen slo fast at en positiv utvikling ikke kan vedtas, den må skapes.

— Jeg skjems over at Høyre i Lillesand kunne gå inn for «Lillesandsmodellen»!

Tellef Goderstad (H): - Thomas holdt et glimrende innlegg!! Jeg tror heller ikke på tvangsbosetting. Vi burde i stedet oppheve den generell boplikten og innføre den i begrensede områder hvor bl.a. infrastrukturen ligger til rette for helårs bosetting.

Også Erling Holm (H) tok i bruk skarpe ord: - Jeg håper velgerne merker seg at Senterpartiet og Kristelig Folkeparti vil innføre husmannskontrakter for innbyggerne i Tvedestrand. De som går inn for skjerping av boplikten burde etter min mening flytte østerover - langt østerover, der finner de likesinnede!Agnar brøt ut

Den som overrasket mest var Agnar Hauge (SV). Han stemte sammen med Høyre og TTL for å beholde bopliktreglene.

— Jeg kunne gått inn for «Lillesandsmodellen» for mitt eget hus, men ikke for andres. Boplikten bør være som hittil, men den må kontrolleres strengt!

Hauge trakk for øvrig - uten å nevne navn - fram den såkalte Brunner-saken på Sandøya.

— Den soleklare omgåelse av boplikten som vi her har sett, har gjort til og med gamle Høyre-folk til gode SV´ere!