KRISTIANSAND: Mandag skrev Fædrelandsvennen om underskuddet for lørdagens tusenårsrock i Sørlandshallen. Symfoniorkesterets markering kvelden i forveien vil gå med 200.000 kroner i underskudd, til tross for at 3500 mennesker møtte opp. Årsaken: Det er svært vanskelig å få næringslivet i Kristiansand til å støtte kultur.— Vi hadde satt oss som mål å få inn 400.000 kroner i sponsormidler tidlig i høst, sier Øystein Eidsaa, direktør i Kristiansand Symfoniorkester. Resultatet av anstrengelsene ble i stedet fattige 70.000 sponsorkroner.Da var også fritidsetaten og Kirken invitert til å arrangere tusenårsrock og kristen markering de to dagene etter Symfoniorkesterets markering.Dyrt å være fattig

Dermed ble det dannet et «spleiselag» hvor Kirken og kommunen ble bedt om å bidra med 75.000 kroner hver. Symfoniorkesteret har budsjettert med et underskudd på 200.000 kroner, selv med 3500 betalende tilskuere.- Det er for galt at det skal koste så himla mye å arrangere noe skikkelig. Hadde vi hatt et skikkelig kulturhus, hadde vi sluppet husleien. Så det er dyrt å være fattig, sier Eidsaa.- Vi jobbet som gale med å skaffe sponsorer. Det at Start rykket opp i eliteserien var ingen fordel for kultursponsingen her i byen, sier Hans Otto Lund i firmaet Sponsorene AS.Normalt positive sponsorer var reserverte da han henvendte seg til 48 firmaer og bedrifter. Bare to av dem ga positivt svar.- Årsaken til det dårlige resultatet, kan deles i tre, sier Lund.- For det første har det vært dårlig planlegging fra arrangørenes side. Vi burde fått oppdraget langt tidligere. For det andre er kultursponsing tungt i denne byen. For det tredje er høsten et ugunstig tidspunkt for å skaffe sponsorer. Da er vinterbudsjettene allerede lagt, sier Lund.Quart-sponsorer?

Starts opprykk til eliteserien er ikke den eneste «uheldige» omstendigheten rundt sponsorunderskuddet. For eksempel hadde Telenor fått frosset sine sponsorbudsjetter i forbindelse med den planlagte fusjonen med Telia.- Dessuten synes jeg det er rart at ikke Quart Festivalen gikk inn med sine sponsorer til tusenårsrocken, sier Lund.Quart-sjef Toffen Gunnufsen skjønner ikke hva han mener:- For det første står vi ikke som arrangør av tusenårsrocken. Vi ble bedt om å hjelpe til med et arrangement som vi først hadde takket nei til å arrangere. Vi mente det ble for dyrt. Dessuten forholder vi oss til en kontrakt med sponsorfirmaet MMK Event i Oslo. Vi har ingen direkte kontakt med våre sponsorer. Nå ringte jeg likevel MMK for å spørre, og fikk beskjed om at det var altfor sent å få sponsorpenger nå, sier Toffen Gunnufsen.FAKTA:

Quart Festivalen må dekke inntil 50.000 kroner av underskuddet fra tusenårsrocken i Sørlandshallen sist lørdag. Arrangementet ble avviklet i samarbeid med Symfoniorkesterets markering kvelden i forveien. Publikumssvikt er årsaken til underskuddet.Nå viser det seg at også Symfoniorkesterets konsert går med underskudd, til tross for at hele 3500 mennesker overvar den.