Ifølge pressetalsmann Einar Lande Johansen er stiftelsen Skjærgårdsgospel inne i en fornyelsesprosess, noe som blant annet medfører at sommerfestivalen trenger mer plass.Bytter sted

— Ja, vi trenger større plass. Vi har inngått en samarbeidsavtale med Frikirkens barne- og ungdomsavdeling (FRIBU) og ungdomsavdelingen til Normisjon (ACTA). De to organisasjonene skal drifte kursvirksomheten i forbindelse med sommerfestivalen, forklarer Einar Lande Johansen.

— Dårlig plass i Kragerø sier du. Men er det eneste grunn til at dere flytter?

— Ja, og det at Berg Kragerø Museum ikke har de fasilitetene eller utvidelsesmuligheter vi trenger for å utvikle festivalen slik vi ønsker. Når vi heller ikke møter forståelse eller velvilje fra kommunalt hold til å diskutere eventuelle utvidelsesmuligheter, fant vi at vi ikke hadde annet å gjøre enn å se oss om etter nye områder. Og da vi fant Risøya, som faktisk ligger der som en perle og bare venter på å bli tatt i bruk, var vi aldri i tvil. Her vil vi være, forteller Einar Lande Johansen.

— Ser du det som en fordel eller er det faktisk en forutsetning at deltakerne bor på festivalområdet?

— Når vi omstrukturerer festivalen og i tillegg utvider den i tid, er det nesten en forutsetning at festivaldeltakerne bor og lever sammen på festivalområdet. Det blir for tungvint å busse festivaldeltakerne til og fra hver dag, medgir Lande Johansen.Bytter navn

Vedtaket om å flytte sommerfestivalen ble fatta på et ekstraordinært styremøte mandag 20. november. Og som om ikke bytte av festivalsted var nok har Skjærgårdsgospel valgt å bytte navn til «Skjærgårds Music & Mission Festival».

— Hvorfor det? Er navnet Skjærgårdsgospel for nært knytta til Kragerø?

— Nei, vi hadde nok bytta navn uansett arrangørsted. Gospel forbinder vi gjerne med «svart» amerikansk musikk og i den forbindelse har navnet «Skjærgårdsgospel» på sett og vis utspilt sin rolle. Kristen musikk spenner over et mye videre spekter enn gospel og innbefatter blant annet rock, hip hop og tekno. Vi holder åpent for alle stilarter og mente det var på tide å få et navn som viser at dette er en musikkfestival og ikke en rein gospelfestival, forklarer Lande Johansen.

Ifølge Lande Johansen har deltakerantallet på tidligere festivaler variert en del. Til årets festival (sommeren 2000) ble det solgt ca. 7.800 dagsbilletter.

— Men vi har vært oppe i godt og vel 12.000 og håper å stabilisere oss på mellom 9-10.000 solgte dagsbilletter, sier Lande Johansen, som er forsiktig optimist.

Nest års festival er utvida til ei uke der festivaldeltakerne vil få anledning til å følge ulike kurs, møter og små konserter, samt leve sammen på festivalområdet døgnet rundt. I avslutningshelga (6.-8. juli) legges det opp til en «god gammeldags Skjærgårdsgospel», om enn i en nyere innpakning.

— Og hvordan har samarbeidet med Risøya Folkehøyskole fungert?

— Vi har en god dialog. Bestillingen for festivalen som går av stabelen fra 1.-8. juli 2001 er i boks og vi er i full gang med å utarbeide en generell avtale for festivalen, sier Einar Lande Johansen, som ellers kan fortelle at om Skjærgårdsfestivalen flytter til Risøya vil stiftelsens hovedkontor fortsatt bli værende i Kragerø.«Har fortau, mangler vei»

Jan Marcussen, formann i Gjeving Vel, ønsker «Skjærgårds Music & Mission Festival» velkommen til Risøya, men ikke uten å gjøre seg visse betraktninger om det trafikkaoset som vil følge i kjølvannet av festivalen.

— Vi har erfaringer fra idrettsleirer og andre større arrangementer på Risøya og vet at det oppstår et sant kaos når leirdeltakerne skal fraktes over til Risøya, sier Marcussen, som minnes en billedtekst i Tvedestrandsposten i forbindelse med utbygginga av Lyngørporten.

— «Her har dere fortauet, vi mangler bare veien» var billedteksten som dessverre er like aktuell i dag som den gangen, konstaterer velformannen.Må få trafikklys

Og han får full støtte fra Kjell Wedø, rektor på Risøy Folkehøyskole.

— I og med at festivaldeltakerne skal bo på Risøya tror jeg nok vi skal takle det problemet i og med at de fleste ankommer med kollektive transportmidler. Men vi må få trafikklys på brua. Og så må vi ikke glemme vannveien og mulighetene for båttransport fra Risør og Tvedestrand, sier Wedø, som uttrykker stor glede over at Skjærgårdsgospel har lagt sin sommerfestival til Risøya.

— I hvilken grad har Risøy Folkehøyskole engasjert seg for at Skjærgårdsgospel skulle legge sommerfestivalen til Risøya?

— Ikke spesielt mye. Riktignok har vi dratt i noen tråder, men først og fremst er vi teknisk arrangør med utleie av campingplassen og folkehøyskolens internat i tillegg til at folkehøyskolen vil delta med forskjellige aktiviteter og kurstilbud, forteller Wedø, som ikke unnslår at det følger litt prestisje i det å huse et såpass stort arrangement .

— Nei, og med tusenvis av ungdommer på festivalen tror jeg arrangementet vil sette Risøy Folkehøyskole på kartet på en helt unik måte. Likedan som Skjærgårdsgospel har vært et begrep tror jeg Risøya kan bli det, legger han til.

— Og det betyr muligens gode inntekter for folkehøyskolen?

— Ja, om vinteren driver vi skole, men om sommeren driver vi butikk, og inntektssida skal vi ikke kimse av, medgir rektor Kjell Wedø.