Restaureringen av det gamle orgelet i Holt kirke er kommet et skritt nærmere. Selv om det fremdeles mangler mye når det gjelder finansieringen, har orgelkomitèen nå fått god tro på at alt går i orden.

Grunnen er at Riksantikvaren har kommet med en meget positiv uttalelse om prosjektet.

«En restaurering av det gamle orgelet i Holt kirke vil ha stor betydning både kultur— og orgelhistorisk. Instrumentet vil sammen med de øvrige, yngre historiske orgelene i området for fremtiden utgjøre monumenter av uerstattelig musikalsk verdi, ikke bare lokalt, men også nasjonalt», skriver Riksantikvaren blant annet i denne uttalelsen.Viktig støtte

Kirkeverge Kjellfred Dekko (som også er med i orgelkomitèen) mener en slik støtte-erklæring fra Riksantikvaren er viktig i arbeidet med å få til resten av finansieringen. Komitèen håper selvsagt at Riksantikvaren også vil gi økonomisk støtte (søknad skal snart sendes), og ellers håper man på støtte fra flere offentlige instanser, bl.a. Norsk Kulturråd, og et fond som heter «Opplysningsvesenets fond i kirken». Kommunen, bankene og lokale firmaer vil også bli spurt om å bidra. Og selvsagt er orgelkomitèen takknemlig hvis det er privatpersoner som vil yte en skjerv.

En del privatpersoner har allerede kommet med bidrag, i tillegg til de drøyt 270.000 kronene som ble gitt av Aadnesens legat, slik at det er kommet inn ca. 300.000 kr til restaureringsprosjektet hittil.

Det var disse legatmidlene som for alvor satte fart i restaureringsplanene. Aadnesens legat var egentlig tiltenkt et annet formål, men siden det ikke var aktuelt lenger, ble formålet endret slik at pengene kunne brukes til restaurering av kirkeorgelet.Godt bevart

Orgelet i Holt kirke er fra 1840, og bygd av den kjente orgelbygger Peter Adolph Albrechtsen. Riksantikvaren fastslår at det var Albrechtsen som grunnla den norske orgelbyggertradisjonen, og orgelet i Holt kirke er det eldste godt bevarte orgelet fra Albrechtsens hånd.

Spesielt for dette orgelet er også at det hadde en trompetstemme. Denne ble skiftet ut allerede i 1878, men de vesentlige delene ble funnet lagret i allmuestua.

— Vi ønsker nå å få inn igjen denne trompetstemmen, til menighetens glede og gremmelse..., sier Kjellfred Dekko.

Han er ikke sikker på at alle vil synes trompetstemmen vil låte så vakkert, men dette var altså originalt på kirkeorgelet, og den skal være teknisk mulig å rekonstruere ut fra de delene som er funnet.Tildelt oppdraget

Orgelkomitèen har hatt kontakt med Norsk orgelverksted (I Snertingdalen ved Gjøvik), og fått et kostnadsoverslag på ca. 750.000 kroner. Komitèen har nylig bestemt at Norsk orgelverksted skal få oppdraget - så sant finansieringen går i orden.

Det gamle orgelet i Holt kirke ble brukt fram til begynnelsen av 70-tallet. Da hadde det «skrantet» en stund, og etter en viss diskusjon den gang ble det vedtatt å investere i et nytt orgel. Det ble imidlertid også vedtatt at det gamle orgelet fortsatt skulle stå i kirken.Til Garborg-jubilèet

Nå mener altså orgelkomitèen at tiden er inne for restaurering slik at Holt kirke får to orgeler. Målet er at det gamle orgelet skal ha fått tilbake sine toner ved 150-års jubilèet for Arne Garborgs fødsel. Dette skal markeres i september neste år.

Øyvind Bjorvatn, som er engasjert i forbindelse med Garborg-jubilèet, er sikker på at Arne Garborg spilte på dette orgelet den gang han gikk på Holt seminar. Garborg var svært musikalsk og komponerte også en del musikk.

Orgelkomitèen som nå jobber for at orgelet skal være restaurert på under ett år består av kantor Hans van der Meijden og prost Njål Klevberg i tillegg til kirkeverge Kjellfred Dekko og historielagsformann Øyvind Bjorvatn.