KRISTIANSAND: Samtidig bekrefter Økokrim at det nå settes i gang etterforskning av The 5 Percent Community (T5PC), som ble slått konkurs torsdag. Økokrims bedrageriteam, med førstestatsadvokat Arnt Angell som påtaleansvarlig, skal stå for etterforskningen.

Advokatfirmaet Sylte har så langt gått til søksmål på vegne av 92 T5PC-aksjonærer, og de siste dagene har det strømmet på med nye klienter som mener seg lurt av pyramideselskapet.

Både advokatfullmektig Morten Thomsen og advokat Olav Sylte i Advokatfirmaet Sylte i Kristiansand mener det er på høy tid at Økokrim nå kommer på banen i denne saken.

– Forsømt seg

– Både Økokrim og Forbrukerombudet har forsømt seg i denne saken, sier Sylte til NTB.

Han mener Forbrukerombudet burde brukt lovverket for å stanse markedsføringen av T5PC, en markedsføring han mener har vært villedende. Aksjonærene skal ha blitt lokket av enorm avkastning og bruk av TV-kjendiser og popstjerner, blant annet på et arrangement på Exporama-senteret i fjor sommer.

– Denne markedsføringen kunne Forbrukerombudet stanset ved å ilegge tvangsbøter, sier Sylte.

Thomsen mener Økokrim burde gått inn i saken allerede for ett år siden. Han mener det kan være snakk om en sak minst i Finance Credit-størrelsen. I gjennomsnitt har advokatfirmaets klienter satset 50.000 kroner hver. 45.000 av T5PCs medlemmer er aksjonærer. Sylte og Thomsen mener det minst dreier seg om en halv milliard kroner som aksjonærene har satset, sannsynligvis mye mer.

– Det som skiller denne saken fra Finance Credit, er at her er det ingen banker som har tapt penger, men en stor gruppe vanlige mennesker som har satset for eksempel sparepenger eller studielån. Det er klart kritikkverdig at Økokrim ikke har reagert tidligere, sier Thomsen til NTB.

Tidligere leder av Fremskrittspartiets Ungdom i Oslo, Chim Kjølner, er en av T5PC-gründerne. Han har ifølge Sylte harselert over Økokrim i lengre tid og sagt at Økokrim står på deres side.

– Det har han gjort siden vi varslet søksmål mot T5PC i sommer, sier Sylte til NTB.

Søksmål

Advokatene er opplevd det som svært vanskelig, nær sagt umulig å få ut opplysninger fra T5PC. Derfor har de allerede gått til søksmål på vegne av 92 klienter. Sylte sier at hovedgrunnen for å gå til sak mot T5PC var å sikre at aksjonærene fikk innsyn i virksomheten.

– Selskapet ved styre og ledelse ønsket ikke å gi noen tilbakemeldinger av viktig karakter til oss, derfor så vi oss nødt til å presse fram svar i form av rettslige skritt, for å forhindre at selskapet ble avviklet uten at noen fikk anledning til å stille spørsmål, sier han.

Han mener det er grunn til å anta at det finnes betydelige verdier blant dem som står bak selskapet.

– Hovedmålet er å finne pengene og få dem tilbake, og de som sitter med pengene vil antakeligvis bli kontaktet av oss, sier han.

Thomsen forteller at det de siste dagene har det strømmet på med nye henvendelser, og fredag morgen nærmest eksploderte det.

– Vi har den siste uka fått 10-15 henvendelser hver dag, og i dag går det i ett. Vi har nå 165 T5PC-aksjonærer på vår liste, sa Thomsen til NTB fredag formiddag.

I løpet av morgentimene fredag fikk Thomsen høre historier om folk som har satset alt fra 10.000 til 360.000 kroner på selskapet. Det er mye fortvilelse og frustrasjon hos de mange han har snakket med på telefonen, forteller han. (©NTB)

Media type: image

Source: sp64d8ad