KRISTIANSAND: I 2003 var hun oppført som styremedlem i produksjonsselskapet Lynor i Kristiansand

hUN

Av ROLF J. WIDERØE, PÅL ERTZAAS og MAGNAR KIRKNES (foto)

STÅR FREM: Ann-Karin Bleivik (51) anmeldte Jan Birger Medhaug for voldtekt. Nå står hun frem og forteller sin historie. Foto: Magnar Kirknes

VG Nett følger:

KrF

— Det viktigste er å fortelle hva som er rett og galt i denne saken. Jeg har behov for å bli trodd, sier Ann-Karin Bleivik i et eksklusivt intervju med VG.

Hun har nå saksøkt Jan Birger Medhaug for et påstått seksuelt overgrep som skjedde i 1993. Saken dominerte norske medier i fjor sommer, da Medhaug ble kastet som fylkesordførerkandidat for Rogaland KrF.

Oppgitt

I går kveld satt Bleivik sammen med sin advokat John Christian Elden og så på at Medhaug fortalte sin versjon på TV2s Tabloid.

Oppgitt og hoderystende hørte hun Medhaug etterlyse en unnskyldning fra Valgerd Svarstad Haugland og Kjell Magne Bondevik.

Bleiviks reaksjon kom kontant:

— Jeg blir kvalm. Skal han ha unnskyldning?

Helt siden Medhaug-saken eksploderte i fjor sommer, har kvinnen valgt å være anonym.

Da påtalemyndigheten henla straffesaken mot Medhaug, bestemte hun seg raskt for å forfølge saken. Nå har hun saksøkt Medhaug for et påstått seksuelt overgrep og må møte ham i retten.

— Det blir kjempetøft, men det er der denne saken hører hjemme. Det er derfor jeg har vært varsom med å uttale meg i mediene, sier Bleivik.

Bleivik møtte Medhaug første gang under en kristen tilstelning høsten 1981. SKUFFET: Jan Birger Medhaug (53) mistet sin politiske karriere da overgrepssaken eksploderte i fjor sommer. Nå er han skuffet over manglende unnskyldning fra KrF-toppene.

De ble etter kort tid kjærester, men forholdet ebbet senere ut.

Nær kontakt

Bleivik og Medhaug skal ha hatt nær kontakt flere ganger da de var kjærester. Men hun har alltid hatt som overbevisning at samleie kun hører hjemme i ekteskapet.

Hun har også forklart at Medhaug aksepterte at dette var en absolutt grense for henne.

— Det har han også bekreftet i politiavhør at han visste, sier Bleivik.

De to utviklet på nytt et nært forhold i 1989. Den 9. januar 1993 møttes de to hjemme hos Medhaug for å ta avskjed etter jule- og nyttårsferien.

— Det var han som tok initiativ til dette møtet, sier hun.

Det kom i løpet av kvelden til kontakt mellom dem som etter hvert utviklet seg til å bli av intim karakter.

Men Bleivik mener at Medhaug denne kvelden overtrådte hennes grenser.

— Jeg hadde ikke ord å bruke for det han gjorde mot meg. Alt jeg kunne gjøre var å skrike så høyt jeg kunne. Da jeg skrek, holdt han opp. For meg var dette en voldtekt, sier Bleivik.

Ettervirkninger

Hun har i alle år etterpå slitt med ettervirkninger.

— Jeg har hatt mageproblemer, kvalme og fant til tider ikke grunn til å leve. Dette var i mange år min dypt bevarte hemmelighet som jeg ruget på alene, sier Bleivik.

Nå krever hun at Medhaug erstatter det økonomiske tapet hun har lidt som følge av det påståtte overgrepet.

Det går fram av en stevning hun tok ut mot Medhaug for 16 dager siden ved Karmsund tingrett. I tillegg krever hun 100000 kroner i oppreisning av Medhaug.

— Jeg vil ikke ha en krone av ham. Hvis vi vinner frem, vil jeg at pengene skal gå til opprettelse av en kommisjon som skal gå gjennom alle henlagte voldtektssaker i Norge og se på hvorfor så mange blir henlagt, sier Bleivik.

Medhaug gjentok i går flere ganger at han er frifunnet, og at saken i sin helhet ble henlagt som intet straffbart forhold. Dette reagerer Bleiviks advokat på.

Må vitne

— Forholdet ble henlagt som intet straffbart forhold når det gjelder voldtekt. Det som skjedde, ble ikke rammet av voldtektsbestemmelsen slik den lød i 1993. Men påtalemyndigheten vurderte aldri det anmeldte forholdet opp mot andre bestemmelser i sedelighetskapittelet på grunn av foreldelse, sier Elden, som legger til:

— Dette har Riksadvokaten presisert i sitt vedtak samtidig som han aldri har vurdert bevisene i saken.

Han har lagt Bleiviks forklaring til grunn for den juridiske vurdering om voldtekt, og at det for øvrig er foreldet.

Elden understreker at den eneste instansen som har vurdert bevisene i saken, er politiet i Haugesund.

— Politiet henla saken ut fra påstand mot påstand og mente saken måtte henlegges på grunn av bevisets stilling, sier Elden.

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland må vitne når saken kommer opp for retten.

— Hun kan bli et sentralt vitne i forhold til hvilke påstander Medhaug fremsatte overfor henne da han skulle bortforklare det som hadde skjedd, sier Elden.

Støtte fra Valgerd

I dag kommer boken om tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland, som måtte gå av sist vinter, blant annet som følge av Medhaug-saken.

Hun forsvarte Bleivik og ble møtt av sterk kritikk da hun etter henleggelsen av anmeldelsen med Medhaug sa at «en henleggelse ikke er det samme som en frifinnelse».

— Støtten fra Valgerd var kjempeviktig. Hun trodde på meg. Det viktigste for en kvinne i min situasjon er å bli trodd, sier Bleivik.

Bleivik er også svært takknemlig for støtten hun har fått fra venner og kjente. Hun forteller også at hun har fått styrket sin tro det siste året:

— Jeg har fått et styrket gudsforhold. Jeg har tenkt på påskebudskapet: Jesus ble beskyldt for å være Guds sønn. Han fortalte sannheten og ble dømt for det. Jeg har også fortalt sannheten, sier Bleivik.

— Vendetta

Jan Birger Medhaug svarte ikke på VGs henvendelse i går. Hans advokat Bjørn O. Vikse reagerer derimot på stevningen:

— Etter min mening er dette et nytt ledd i hennes vendetta mot Medhaug. Men vi må forholde oss til dette, sier Vikse.

Jan Birger Medhaug har hele tiden benektet at han har gjort noe kriminelt mot Ann-Karin Bleivik.

Da saken ble kjent i juni i fjor, sa Medhaug til VG:

— Det er absolutt ikke noe grunnlag for denne anmeldelsen. Jeg bestrider alt innholdet på det sterkeste.

I august, etter at saken ble henlagt, sa han:

— Jeg ble anmeldt for noe jeg mente var åpenbart grunnløst og falskt.

(VG 17.11.04 kl. 05:59)