KRISTIANSAND: — Jeg ble veldig glad da jeg fikk invitasjonen og sa ja med en gang. Dette ser jeg virkelig fram til, sier Cetkovic til Fædrelandsvennen.

Han blir blant de første i landet som deltar i en offisiell statsborgerskapsseremoni. Vest-Agder er et av fem prøvefylker, og den første seremonien går av stabelen på Vågsbygd videregående skole 17. desember.

Her skal de nye statsborgerne avlegge et troskapsløfte til Norge og synge «Ja, vi elsker».

Mer norsk

Hjemme i stua i Voiebyen har Cetkovic store forventninger.

— Dette er et veldig bra initiativ som vil bidra til at jeg føler meg enda mer norsk. Jeg tror det vil bli en fin start på statsborgerskapet, sier han.

30-åringen kom fra Montenegro til Norge i 1999. NATO bombet Jugoslavia som Montenegro da var en del av, og Cetkovic var i militæret. Da han fikk beskjed om å dra i krigen, bestemte han seg for flykte. Og havnet på Birkeland folkehøyskole hvor han lærte seg norsk.

Nå arbeider han som skiftleder på Hotell Norge og kan ikke få rost det norske samfunnet nok. Og han føler det ikke som noen nedvurdering å skulle avlegge et troskapsløfte der han forplikter seg til å følge norske lover.

— Tvert imot. Jeg tror dette blir veldig bra. Norge tok imot meg da jeg trengte det som mest. Da er det min plikt å følge det norske samfunnets regler, sier han og gleder seg til å ta med kona på seremonien.

— Jeg går ingen steder uten kona, smiler Cetkovic.

Hittil har statsborgerskapet kommet i form av beskjed i posten eller et skjema på et offentlig kontor. Men som en prøveordning får nå alle nye statsborgere tilbud om å delta på den høytidelige seremonien. I Vest-Agder har hittil rundt 25 av 122 inviterte sagt ja.

Verdighet

Fylkesmann Ann-Kristin Olsen som skal lede seremonien, er ikke skuffet over at ikke flere kommer.

— Noen vil nok melde seg på senere. Men i første runde kunne vi vel ikke vente flere. De nye statsborgerne har fått brev i posten og vet nok ikke helt hva dette er. Men når ordningen blir bedre kjent, tror vi enda flere vil delta, sier Olsen.

Hun mener mange nye statsborgere vil sette pris på dette tilbudet.

— Seremonien vil forhåpentligvis gi en følelse av verdighet og bli et minne for livet.

Også statssekretær Liebe Rieber-Mohn (Ap) i inkluderingsdepartementet har store forhåpninger til seansen.

  • Det har vært litt stusselig å få statsborgerskapet i posten. Vi håper denne markeringen vil foregå slik at de nye statsborgerne føler seg inkludert, sier hun.

FAKTA

Siden 1. mai i år har 122 personer i Vest-Agder fått norsk statsborgerskap.

Disse kommer fra 29 forskjellige land og bor nå i ni ulike kommuner i Vest-Agder.

Alle 122 er invitert til seremonien i Vågsbygd

Slik blir seremonien

1. Fylkesmann Ann-Kristin Olsen ønsker velkommen

2. Kulturelt innslag av elever ved Vågsbygd videregående skole

3. Tale av Fylkesmannen

4. Tale av Loveleen Rihel Brenna, leder av Foreldreutvalget for grunnskolen

5. Fylkesmannen leder avleggelsen av troskapsløftet

6. Alle nye statsborgere får en gavebok om Norge

7. «Ja, vi elsker»

8. Enkel bevertning