KRISTIANSAND: — Vi vil på vegne av FOMI (forum mot islamisering) i Agder avdeling levere en protestliste mot kommunens engasjement i bygging av moské i Kristiansand, sier Arne Tumyr over telefon til fvn.no.

Han og Jan Nicolaisen vil personlig overrekke protestlisten i morgen formiddag på ordfører Jan Oddvar Skisland sitt kontor.

Har 340 navn på listene - Vi har cirka 340 navn på disse listene. Dette tallet må ses i forhold til at underskriftene ble samlet inn på bare to lørdags formiddager i Markensgate, sier Tumyr.

Han er overbevist om at dersom FOMI hadde tatt seg bryet med å legge ut listene lett tilgjengelig for folk, så ville de hatt mulighet til å sanke inn flere tusen stemmer. Han opplevde engasjementet som stort da han møtte folk på Markensgate.

— Listen er bare en markering. 340 underskrifter betyr i og for seg ingenting i den store sammenhengen. Så det er bare et uttrykk for at mange er skeptiske til at kommunen engasjerer seg for å bygge en moské i Kristiansand, poengterer han.

Han har forståelse for at man i et land med religionsfrihet ønsker å bygge moské, men han er skeptisk til at kommunen skal bidra og mener i tillegg at det må ligge noen punkter til grunn før noe sånt kan skje.

Må anerkjenne rettigheter - Vi sier at vi ønsker en moské velkommen forutsatt at muslimene og islam, som et trossamfunn, anerkjenner menneskerettigheter, religionsfrihet, og likestilling, fastslår Tumyr.

Han peker på at muslimske jenter ikke kan gifte seg med menn utenfor islam. Det finner han uakseptabelt, og legger ettertrykkelig vekt på at islam må akseptere slike giftermål før de kan forvente å få en moské med kommunens støtte.

— Hadde vi fått en oppmykning her, så hadde vi fått en helt annen integrering enn den vi har i dag, mener Tumyr.

Han mener problemet med islam er den fundamentalistiske tankegangen som vil ha hele verden innenfor islams politiske og religiøse bevegelse.

  • Dette kan vi ikke akseptere. Vi må ha et demokrati. Hvis muslimene kan anerkjenne helt vanlige spilleregler, som man må ha i et samfunn, så er det en annen sak, sier Tumyr og legger til:

— Du kan si at folk vi spille Ludo, og da må man jo følge spillereglene, sier han. Hva mener du? Si din mening!