Oslo (NTB): Politiet har sikret seg videoopptak av hendelsen, og samtidig finnes det mange vitneobservasjoner.

Spanere fra politiet oppsøkte tirsdag kveld og natt til onsdag flere møteplasser blant somaliere i Norge. I tillegg sjekket politiet ut ulike hospitser og leiligheter hvor kjente somaliske kriminelle har tilhold. Ved 18.30-tiden tirsdag ble talsmann Said Farah i Somalisk Velferdsforening bedt av politiet om å komme ned til foreningens møtelokaler slik at politiet kunne få snakke med folk, skriver VG.

– Politiet var innom, men det er vanskelig å finne noen uten navn. Hvis vi får et bilde skal vi lokalisere ham. Det somaliske miljøet er gjennomsiktig og vi har bra oversikt, sier Farah.

Livstruende

Onsdag morgen var tilstanden fremdeles livstruende for en 38 år gammel kvinne som ble stukket i brystet. Ved Ullevål universitetssykehus får NTB opplyst at tilstanden har forbedret seg noe gjennom natten.

Tilstanden til en 55 år gammel mann var alvorlig og ustabil onsdag morgen.

En 23 år gammel mann fra Skien ble drept i trikkedramaet og ytterligere tre andre passasjerer ble skadd, deriblant en politietterforsker ved voldsavsnittet i Oslo.

Ventet forgjeves

23-åringen var på vei for å møte kjæresten og to venninner da han ble stukket ned på trikken. Til Dagbladet forteller vennene til 23-åringen at de skulle møte ham ved 17-tiden, men at han aldri kom. De ble veldig redde for at noe var skjedd med ham, og begynte å lete rundt i området. Til slutt reiste de opp til Ullevål universitetssykehus der de fikk den fryktelige beskjeden om at 23-åringen var drept.

Seint tirsdag kveld kom kjæresten tilbake til åstedet ved Bislett bad, og la ned en gul rose og en siste hilsen:

«Du gikk bort altfor tidlig, jeg sto her og ventet på deg, min elskede og vil alltid gjøre det. Jeg hater han som drepte deg og vil du skal komme tilbake. Jeg elsker deg...»

Fingeravtrykk

Politioverbetjent Finn Abrahamsen i Oslo politidistrikt bekrefter overfor NTB at det er aktuelt å prøve å matche mannens fingeravtrykk mot asylregisteret. Mannens fingeravtrykk kan finnes både på rattet i fluktbilen, og på kniven han brukte.

– Etter det såkalte bingodrapet for to år siden fikk vi adgang til å sjekke fingeravtrykk i asylregisteret. Og den adgangen vil vi benytte oss av i denne saken, sier Abrahamsen.

Politiet fant tirsdag kveld kniven som mannen brukte, men de vil ikke si noe om hvor den ble funnet.

Abrahamsen har god tro på at saken vil få en oppklaring i løpet av onsdagen. Han kaller responsen fra publikum når det gjelder tips for enorm.

Gjerningsmannen beskrives som rundt 190 centimeter høy. Han er trolig av somalisk opprinnelse, og skal være i 40-årene. Mannen var kledd i en mørk blå jakke, lys bukse og hadde på seg caps. Politiet var tirsdag i kontakt med både Utlendingsdirektoratet og personer i det afrikanske miljøet for å prøve å finne drapsmannens identitet.

Uten forvarsel

Passasjerer på 17-trikken har fortalt politiet at mannen angrep uten forvarsel.

– Vi kan ikke si noe sikkert om hvorfor han gikk til angrep, men seks personer ble stukket med en stor kniv. Gjerningsmannen kan være psykisk ustabil. Han er farlig, og folk som ser mannen bør holde seg unna, sier Abrahamsen til NTB.

Idet trikken nærmet seg Bislett stadion like etter klokka 16 gikk gjerningsmannen plutselig til angrep på tilfeldige ofre. Trikkeføreren oppfattet raskt situasjonen, og fikk stanset og åpnet dørene slik at folk slapp ut.

Etter knivangrepet truet mannen til seg en bil og stakk av gårde. Bilen ble litt senere funnet på Skillebekk. (©NTB)