Det viser Norsk Samfunnsbarometer såkalte agurkindeks som kartlegger hyppigheten av begreper med stor omtalevekst i over 1.500 nyhetskilder i juli. Ordet”flytevest” er agurktidens soleklare vinner, med 116 omtaler i juli, mot 11,3 i en normalmåned. Det utgjør en økning på hele 923,8 prosent. «Badetemperatur» og «jordbær» følger deretter, med en vekst på henholdsvis 405, 9 og 345,2 prosent. Ordet «agurk» har selv en sjetteplass på sommerens agurkindeks.

«Turist» fikk desidert flest omtaler med over 3.400, men ordet får oppmerksomhet i mediene også resten av året. Økningen er på beskjedne 67,3 prosent.

Halvliter skuffer

Selv om juli ga flytevest-boom, fulgte ikke «Redningsselskapet» spesielt bra opp. Begrepet økte sin omtale med 133 prosent i juli i forhold til en normal måned. Ordet «halvliter» er taperen i Norsk Samfunnsbarometers agurkindeks, med en marginal vekst i juli på litt under 28 prosent.

– Vi skulle gjerne ha tolket bruken av ordet flytevest dit hen at norske medier har sett en betydelig samfunnsoppgave i å oppdra befolkningen i bruk av flytevest til sjøs, men flytevest ligger bare marginalt foran veps i totalt antall omtaler. Vi tror vi her ser rene sesongeffekter mer enn bevisste redaksjonelle valg, sier Tommy Brakstad i medieovervåkingsselskapet Retriever.

Retriever utarbeider statistikkene i samarbeid med Infact og Geelmuyden.Kiese.

God nyhetssommer

Ifølge medieovervåkerne, er agurktidens kjennetegn følgende: Overdekking av et fåtall dominerende saker, sterkere fokus på store idrettsarrangement, mer kjendisfokusering og økt vektlegging av vær og uteaktiviteter.

En gjennomgang av riksavisenes sommerdekning viser at agurksakene er færre en folk skal ha det til, ifølge rådgiver i Geelmuyden.Kiese, Pål Heldaas.

– Vi har sett alle symptomene på agurktid, men oversiktene viser at det har vært en bra nyhetssommer med mange tunge saker i nyhetsbildet, sier Heldaas.

Mens EM i fotball dominerte stort i juni, tråkket Tour de France solid til og ble den mest omtalte enkeltsaken i juli, med 4.139 treff. Betegnende nok var Thor Hushovd den mest nevnte personen med 3.223 omtaler totalt.

Været på 11. plass

På listen over enkeltsaker følger presidentvalget i USA, Darfur-katastrofen og Norway Cup etter Tour de France. Stavanger-ranet, OL og metanolsaken kommer også høyt på listen.

Og tro det eller ei: Sommerværet kom helt nede på ellevte plass på nyhetsindeksen, med 547 omtaler. Både sexstuntet på Quartfestivalen, Yukos-saken og Carl I. Hagens tale om muslimer ligger foran på lista.

– Det skyldes at vi faktisk ikke har hatt en ordentlig agurksommer. Hovedkonklusjonen vår er at det har vært bra med tunge nyheter. Hadde det ikke vært det, hadde nok sommerværet kommet høyere opp, sier daglig leder i Geelmuyden.Kiese Stein Jacob Frisch.

Så da er det bare å ønske sommerværet bedre lykke neste år.