KRISTIANSAND/SIRDAL: I helgen plukket ekteparet Mikalsen epler og druer i Sirdal. En sommerfugl dukket opp på Strai i Kristiansand.

— Nå har vi faktisk plukket epler og druer den 2. desember. Det har vi aldri gjort før, sier en lettere overrasket Edmund Mikalsen.

Ekteparet Bergliot og Edmund Mikalsen besøkte gården på Øksendal i Sirdal i helgen, vel 40 kilometer inn i landet, og 60 meter over havet. De ble svært overrasket over det de fant.

— Her har det tydeligvis skjedd forandringer i klimaet. Normalt skulle vi plukket i september, forteller Mikalsen.

Eplene var av typen Ingrid Marie, og de var helt fine i smaken ifølge Mikalsen. Druene som vokser i sydveggen av fjøset smakte også veldig godt.

— Synes du det er skummelt når det er så varmt i desember?

— Ja, det er klart at klimaet har endret seg. Dette har vi hørt mye om, og nå ser vi at det skjer, sier Mikalsen.

Rekorder

Statsmeteorolog Sofia Windjusveen bekrefter at en rekke rekorder er slettet denne november, og at det har vært usedvanlig varmt mange steder.

— Middeltemperaturen i Sirdal for november 2006 lå på 3,2 grader, mot normalt 0,3 kuldegrader. Middeltemperaturen var altså 3,5 grader over normalen, og det er mye, sier Windjusveen.

Lindesnes fyr fikk 9,2 °C i middeltemperatur i november. Det er ny norgesrekord for høyeste middeltemperatur.

Oksøy fyr kommer på en andreplass i Norge for november med 8,9 °C, dette er 3,9 grader over normalen.

Urolig

  • Vi har vært bekymret for endringer i klimaet ganske lenge. Man kan ikke ta enkeltmåneder som dette, eller enkeltår, men når man ser på målingene over tid ser man en tendens mot at det går mot varmere klima, sier Windjusveen, og peker på bresmelting, tørke i flere land, og øyer som slukes av havet i Stillehavet.

Man har i flere år kunne påvise endringer i klimaet. Det ser vi i forskjellig deler av verden, konkluderer meteorologen.

Det knytter seg fremdeles en del usikkerhet til hvordan klimaet vil bli i årene som kommer, men prognosen sier det vil bli varmere og våtere.

Meteorologisk institutt har modellert været på Oksøy i perioden for 2021 til 2050. Ifølge modellen blir gjennomsnittstemperaturen 2,2 °C mot 0,3 °C i dag. Det kan altså se ut som det spøker for skiføret i kystnære strøk.

Menneskeskapt

Ifølge Meteorologisk institutt påvirkes klimautviklingen i betydelig grad av menneskeskapte utslipp av drivhusgasser som CO2 og metan, og i tillegg partikler. Utslippene bidrar til å forsterke drivhuseffekten, og dermed øke temperaturen på jorda.