For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player. KRISTIANSAND: — Vi lagde litt kø, men det var også meningen. Jeg føler vi fikk demonstrert hvor uheldig det er at vi bare har lov til å kjøre i 45 km/t. Dersom vi fikk kjøre i 60 kilometer i timen, ville vi unngått flere trafikkfarlige situasjoner, mener aksjonsleder Alexander Jensen.

16-åringen fra Vennesla har selv opplevd å bli forsøkt presset av veien av en bilist som irriterte seg over at han sinket trafikken.

Gårsdagens aksjonstur som gikk fra Myren Gård i Vågsbygd til Sørlandsparken via Kvadraturen, forløp uten at det kom til farlige situasjoner.

— Jeg kjørte helt bakerst i det lange følget, og hørte det var en del bilister som tutet og ruset bilene. Vi kjørte imidlertid bare så fort som fartsgrensen for mopeder tillater, sier Kjetil Wik (16).

Det var flest gutter som deltok i aksjonen, men 16 år gamle Karin Bjørgum fra Mosby stilte opp.

— Jeg har bare kjørt moped et par måneder, og føler meg stort sett trygg i trafikken. Unntaket er når jeg blir forbikjørt av store trailere, sier hun.

Vel framme på parkeringsplassen ved Travparken ble de unge mopedistene møtt av en UP-patrulje. Den var imidlertid ute på annet oppdrag, og konstaterte fornøyd at det lange mopedfølget ikke hadde tenkt å kjøre videre i samlet flokk på den trafikkerte E 18-strekningen mot Lillesand.

I et intervju i Fædrelandsvennen i forkant av aksjonen, levner verken politiførstebetjent Egil Leesland ved trafikkavdelingen ved Kristiansand politistasjon eller overingeniør Kåre Simonsen ved Statens vegvesen i Vest-Agder ungdommenes krav om å få hevet fartsgrensen for mopeder til 60 kilometer i timen, mye håp. De viser blant annet til at det knapt skjer noen ulykker som følge av at mopeder har holdt lav fart, og at det oftest er ulovlig trimmede mopeder som er innblandet i ulykker.

torbjorn.witzoe@fvn.no