FLEKKEFJORD: — Det er veldig dumt at vi ikke får svømme lengre, nå som bassenget etter alle ombyggingene endelig ble åpnet, sier klassevenninnene Emilie Børjesson og Ellen Therese Jensen.

I går storkoste de seg i klasse 4B ved Sunde skole i Flekkefjord, da de brukte skolebassenget som etter totalrenovering ble gjenåpnet for et par uker siden. Lærer Hilde Holmgren Jensen har svømmeundervisning ved kommunens største barneskole (450 elever), og mener det er uheldig at det ikke er penger til å fortsette den viktige opplæringen.

Foreldrekontakt i klassen, Lisa Litlehei, reagerer kraftig på at elevene mister tilbudet om svømmeopplæring og vanntilvenning. Hun kan heller ikke forstå at kommunen går inn for dette, så lenge det nylig er brukt flere millioner kroner på å renovere svømmebassenget.

Sparer 400.000 kroner

Skolesjef Bengt Aslaksen beklager at det har vært nødvendig å kutte i svømmeopplæringen, og ser det paradoksale i at svømmebassenget som ble påkostet 4,5 millioner kroner, blir stående ubrukt.

— Regelverket sier at det må være minst to voksne elever i svømmehallen når det er flere enn 15 elever. Det har vi ikke lengre råd til, sier han.

Flekkefjord kommune regner med å spare til sammen 400.000 kroner årlig, på å kutte kraftig i svømmeundervisning i grunnskolen.

Det var etter anbefaling fra kommunens rektorer at hovedutvalg for undervisning enstemmig vedtok å kutte dramatisk i svømmeundervisningen. På ungdomsskoletrinnet blir svømming strøket fullstendig fra timeplanen, mens det på barneskolene bare blir enkelte svømmetimer. På Sunde skole gjøres nå all svømmeopplæring unna før jul, og deretter får ikke elevene bruke bassenget mer.

- Ikke enestående

Rådmann Svein Hermansen sier at Flekkefjord ikke er den eneste kommunen som må la svømmebasseng stå ubrukte.

— Vi vet at den nye regjeringen har lovet flere penger til landets kommuner, men har likevel ikke budsjettert med dette. Uansett er svømmeundervisningen bare ett av en rekke gode formål som kommunen mangler penger til. Jeg vil ikke forskuttere hva jeg vil foreslå at kommunen skal bruke ekstra overføringer til, sier Svein Hermansen.

Fordi kommunen har mottatt tippemidler til renoveringen av bassenget, kan heller ikke vannet tappes ut for å spare oppvarmingskostnader.

I undervisningssektoren kommer de 400.000 kronene for bortfall av svømmeundervisning på toppen av mange andre innsparinger.

torbjorn.witzoe@fvn.no