ARENDAL: I mer enn fem måneder satt den sterkt kriminelt belastede gutten fra Kristiansand varetektsfengslet i Arendal. Totalt satt han nesten ett år i varetekt, før saken hans kom opp.Forut for fengslingen hadde han flere ganger vært innlagt på psykiatrisk avdeling på Vest-Agder Sentralsykehus med store psykiske problemer.I løpet av fengselsoppholdet ble han fire ganger plassert i isolat, fordi fengselsledelsen mente han var en fare for seg selv, eller andre på institusjonen.Ett av disse oppholdene hadde en varighet på to døgn. Da hadde han knust cellen sin, og truet med å skade seg selv.Da guttens straffesak nylig var til behandling i Kristiansand byrett, rettet byrettens dommere kritikk over den utstrakte bruken av isolat overfor tiltalte. Det kom fram at varetektsoppholdet kunne ha fremkalt psykotiske reaksjoner hos gutten, og på bakgrunn av rapporter fra psykiatrisk sakkyndige, konkluderte retten med at 19-åringen kunne være i ferd med å utvikle en alvorlig sinnslidelse.Fengselsinpektør Per Jakobsen føler kritikken fra retten som nedverdigende overfor ham selv og fengselsinstitusjonen. Han synes det er grovt urettferdig at fengselet skal bli gjort til syndebukk for måten samfunnet har behandlet 19-åringen på.— Det er ingen hemmelighet at gutten har slitt med store psykiske problemer, og et langt varetektsopphold i fengsel har ikke gjort ham godt. Han burde heller hatt psykiatrisk behandling i institusjon, sier Jakobsen.- Mener du at 19-åringen ikke har vært soningsdyktig?- Det vil ikke jeg slå fast. Men han hadde hatt bedre av behandling på helseinstitusjon, sier Jakobsen. Han sier at den ansatte på Arendal kretsfengsel har gjort sitt ytterste for 19-åringen.- Han kom til oss direkte fra psykiatrisk avdeling, og han var svært urolig. I perioder utgjorde han en trusel for seg selv og andre i fengslet. Da hadde vi ingen annen mulighet enn å plassere ham i sikkerhetscelle, sier Jakobsen.Vanskelig

Jakobsen sier det ofte skjer at fengslet sliter med pasienter som trenger psykiatrisk behandling. Det blir en drakamp om ansvarsforholdet mellom helsevesenet og fengselsvesenet.- Vi snakker her om innsatte som egentlig hører hjemme på en lukket avdeling. Selv om vi i Arendal er heldig stilt og har tilgang på psykiatrisk sykepleier og lege, blir det i lengden vanskelig for oss å håndtere denne typen innsatte, sier Jakobsen.Slik Jakobsen ser det, burde 19-åringen fra Kristiansand vært undergitt psykiatrisk behandling på et tidligere tidspunkt enn det som ble tilfelle. Syk eller frisk?

Mens de lærde kranglet om 19-åringen var frisk eller syk, gikk han ut og inn av institusjon og begikk nye kriminelle handlinger.En gang nektet VAS å legge inn 19-åringen. Politiet påklaget avslaget til Kontrollkommisjonen, uten at noe skjedde.Mens en psykiater på Vest-Agder Sentralsykehus (VAS) mente 19-åringen var kvalifisert for innleggelse, mente en annen at vedkommende sannsynligvis ikke var syk, men at han spilte syk for å bli værende på avdelingen.Psykiaternes uenighet kom klart fram under rettsforhandlingene i Kristiansand byrett.