KRISTIANSAND: Kristiansand tingrett fant det ikke bevist at mannen hadde påført babyen så mye vold at han døde. Michelet ble frikjent på samtlige punkter, og må da naturlig nok ikke betale noen form for erstatning.

— Jeg er lettet. Det siste året har vært grusomt for meg. Jeg har vært feilaktig tiltalt og har fått mye negativ omtale i media. Men jeg har hele tiden trodd at rettferdigheten ville seire, sier Michelet.

Han var på gråten da han omfavnet forsvarer Abdelilah Saeme etter domsavsigelsen.

— Mitt første inntrykk er at dette er en god og riktig dom. Jeg er selvfølgelig veldig glad for frifinnelsen, sier forsvareren.

- Skuffende

Påtalemyndigheten mente at Michelet ved to eller flere anledninger i perioden 15. til 25. september 2004 slo og utøvde vold mot babyen, slik at gutten til slutt døde. Påstanden fra aktor var fengsel i syv år, samt at mannen skulle betale oppreisning til barnets mor, Jannicke Attard.

30-åringen var kjæreste med Attard på tidspunktet dødsfallet skjedde.

— På vegne av min klient synes jeg dommen er skuffende, sier Ben Fegran, som er advokaten til Jannicke Attard, til fvn.no.

Moren fant selv gutten død i sengen om morgenen 25. september for to år siden. Hun forsøkte å gjenopplive sønnen mens ambulanse ble tilkalt. Ambulansepersonellet gjorde også forsøk på å få liv i gutten, selv om vitneforklaringer legger til grunn at det på dette tidspunkt var rimelig klart at det var for sent.

Rettsmedisinske undersøkelser viste at babyen døde som følge av armbrudd, rift i leveren og brudd i hodeskallen. Ifølge sakkyndige rapporter som ble lagt frem i retten, var armbruddet og leverskaden ferske skader som kunne ha oppstått så sent som mellom et kvarter og en halvtime før gutten døde.

Dødstidspunktet kan ha vært mellom én og tre timer før barnet ble funnet dødt. Skadene skyldtes ifølge de sakkyndige stump vold, og at det var anvendt betydelig kraft.

Nektet

På sykehuset kort tid etter, ga moren uttrykk overfor sykehuspersonalet for at 30-åringen hadde noe med skadene å gjøre. Kort tid etter ble Michelet pågrepet og varetektsfengslet, etter at hans status ble endret fra vitne til siktet. Han ble løslatt februar året etter.

— Jeg satt seks måneder i fengsel og mistet jobben. Jeg har hatt depresjoner og mange spørsmål, som hvordan dette kunne skje meg. De siste to årene har vært et mareritt. Jeg har vært trist og frustrert, sier Michelet, som ikke har hatt kontakt med moren etter han ble fengslet.

Michelet har hele tiden benektet at han på noen måte forårsaket Byrons død.

— Jeg følte et visst ansvar for gutten, og prøvde å bistå med barnepass, kjøpte inn bleier og annen hjelp. Jeg så for meg at sønnen min og Byron kunne leke sammen, sier han til fvn.no.

Han er selv far til en gutt, og retten la til grunn at hans omgang med dette barnet ikke ga noe grunnlag for noen slutninger om at han hadde noe imot barn.

— Jeg ringer barnemoren en gang i uken. Jeg vil gjøre alt for at sønnen min skal ha det bra, sier han.

Regner ikke med anke

Statsadvokaten i Agder ville opprinnelig henlegge saken på grunn av bevisets stilling, men Riksadvokaten beordret ny etterforskning. Forsvarer Saeme regner nå med at saken ikke tas videre i rettsvesenet.

— Jeg regner ikke med at påtalemyndigheten vil anke. De må nå innse at denne saken aldri skulle vært i retten, sier han, og får støtte av Michelet.

— Det ville være blodig urettferdig. Jeg har rent mel i posen og vil i så fall kjempe til det ytterste, sier han.

Michelet, som nå bor i Askim, er tidligere dømt seks ganger for ran og vold. Han har drevet aktivt med boksing, men ble utestengt fra forbundet da saken ble kjent. Retten mente hans bakgrunn ikke var avgjørende for hans troverdighet i saken.

— Nå vil jeg bokse igjen. Jeg ser lysere på fremtiden nå, sier 30-åringen, som nå vil kreve erstatning fra staten.

— Regningene har hopet seg opp, og jeg har psykiske plager den dag i dag.

Jannicke Attard ville ikke kommentere dommen overfor fvn.no mandag.

Last ned dommen her. (Personlige opplysninger er fjernet. Tiltale og rettsmedisinsk tillegg er ikke tatt med av Kristiansand tingrett.)