Avlingene av epler er i underkant av et normalår, produksjonen av norske pærer fortsetter nedgangen og været har ikke vært bra for morellene. For plommer ligger avlingene også i underkant av et normalår.

Mindre epler

De totale avlingene av norske epler er ventet å bli på 7.600 tonn mot nesten 10.000 tonn i fjor. Dette er i underkant av et normalår, sier fruktlagerinspektør Jan Belt til NTB.

Belt samler inn oversikt over forventet avling av norsk frukt, lager prognoser og tar initiativ til markedsregulering. Markedsreguleringen går blant annet ut på å tilpasse tilførselen av frukt til salget. Blir det produsert for mye epler i forhold til konsumet, reguleres et visst kvantum til fabrikkproduksjon. I år blir det ikke behov for å regulere så mye vekk fra konsummarkedet, sier Belt.

Nei til norske pærer

– Det har vært en betydelig nedgang i norsk pæreproduksjon. De som omsetter pærer vil ikke ha norske pærer, og produksjonen går ned, forteller Belt.

– Det er ikke så mange år siden den norske pæreproduksjonen var på 2.000 tonn mens den i år er ventet å bli 343 tonn. Vi spiser mye pærer her i landet, men den norske andelen er under 10 prosent.

Uviljen mot norske pærer har særlig rammet sorten Amanlis. Her er produksjonen kraftig redusert ved at pæretrær er hogd ned. Det satses i stedet på nye sorter som Clara Friis og Ingeborg.

Moreller og plomme r

Heller ikke morelldyrkerne har hatt et stort år. Produksjonen blir om lag 350 tonn, og av dette går 100 tonn til eksport. I Norge er det dermed solgt forholdsvis lite moreller i år. Prisene har vært høyere enn normalt i deler av sesongen.

– Det har vært mindre interesse for norske tidligmoreller i år ettersom det har vært tyrkiske moreller å få kjøpt til lave priser. Forhandlerne har satset på tyrkiske moreller i første del av salgssesongen, sier Belt.

Været har ikke vært det beste for morelldyrkerne. Det var kaldt i blomstringen, i Telemark fikk dyrkerne frost i vår og det var surt vær under høstingen. I et normalår burde avlingene opp mot 600 tonn, mener Belt.

Årets plommeavling ser derimot ut til å komme opp mot et normalårs nivå. Ut fra foreliggende prognoser anslår Belt at det vil bli en produksjon på om lag 900 tonn norske plommer i høst.