Oslo (NTB): Leddgiktmedisinen Vioxx ble trukket fra markedet verden over i september i fjor. Grunnen var ny forskning som viste at pasienter fikk alvorlige bivirkninger i form av hjertesykdom etter bruk av Vioxx.

Eksperter anslår nå at inntil 140.000 pasienter i USA har fått alvorlig hjertesykdom etter bruk av medisinen. Over 40 prosent av disse har dødd, ifølge en artikkel i fagtidsskriftet Lancet. Rundt 1,3 millioner amerikanere har brukt Vioxx eller lignende medikamenter.

Usikkerhet

I Norge har om lag 35.000 pasienter brukt Vioxx.

– Omregnet til norske forhold betyr dette at rundt 1.000 norske brukere av Vioxx kan ha utviklet alvorlig hjertesykdom. Så mange som 400 av disse kan være døde. Jeg ser ingen grunn til at tallene fra USA ikke kan overføres til norske forhold. Det er imidlertid viktig å understreke at tallene fra USA er beregninger. De er forbundet med noe usikkerhet. Det er også anslagene for Norge, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk (SLV) til Aftenposten.

SLV oppfordrer nå alle leger som har gitt Vioxx til sine pasienter, om å gå nøye gjennom pasientenes journaler for å finne ut om medikamentet kan ha gitt hjertesykdom.

– Estimater

Legemiddelfirmaet MSD understreker også at tallene som kommer fram i studien, er estimater.

– Studien som førte til at vi valgte å trekke Vioxx fra markedet, viste en økt risiko for hjerte— og kar-bivirkninger først etter 18 måneders kontinuerlig bruk. Det var ingen forskjell i dødsfall mellom Vioxx og placebogruppen, sier informasjonsdirektør Vidar Sie i MSD til Aftenposten.

Han avviser likevel ikke tallene.

– Det er for tidlig å si noe om det nå. Vi synes det er positivt at norske myndigheter nå forsøker å kartlegge dette nærmere, sier Sie. (©NTB)