KRISTIANSAND: I tillegg til fengselsstraffen, er mannen dømt til å betale Kristiansand kommune 71.481 kroner som erstatning for brannskadene ved Tordenskjoldsgate skole.

Den domfelte har sittet i varetekt siden han ble pågrepet , noe som medfører et fratrekk i dommen på 163 dager.

Ildpåsettelsene skjedde natt til søndag 16. juli i år . Klokken 00.16 ble politiet oppringt av en person som fortalte at det brant ved Tordenskjoldsgate skole. Brannvesenet var da allerede på stedet, etter å ha fått melding om brann via skolens automatiske varslingssystem.

Inngangspartiet til skolens gymsal var da i full fyr. I nærheten av skolen fant politiet tennvæske og fyrstikker.

Senere på natten fikk politiet melding om en ny brann, denne gangen ved Rolfs Elektro.

Mannen som nå er dømt, havnet raskt i politiets søkelys. 17. juli ble han pågrepet, mistenkt for ildspåsettelsene. Han nektet først for å ha tent på, men i sitt tredje avhør 26. juli innrømmet mannen alt.

Varslet brannen selv

Retten anser mannens erkjennelse av de faktiske forhold som en formildende omstendighet. Det faktum at han selv varslet politiet om brannen, er også noe retten har lagt en viss vekt på. Brannenes store skadepotensial har imidlertid veid tungt i skjerpende retning. Det har også de allmennpreventive hensyn:

"Det er derfor nødvendig med en streng straff for å avskrekke andre fra lignende tilfeller", heter det i dommen.

Beruset tilstand

Tiltalte har forklart at han var beruset i gjerningsøyeblikket. Før han satte fyr på inngangen til gymsalen ved Tordenskjoldsgate skole, hadde han etter eget utsagn seks liter øl innabords. Om motivet for brannen har han forklart at var bitter på skolemyndighetene på grunn av en problematisk skolegang.

Ringte inn bombetrussel Politiet fikk kvelden brannene oppstod, tre telefonoppringninger fra samme mobilnummer. I ettertid viste det seg at nummeret tilhørte den domfelte. Klokken 23.31 ble det ringt inn en bombetrussel til politiet i Kristiansand. Ti minutter senere kom det en ny oppringning fra samme nummer, hvor innringeren framsatte et krav om penger. Brannmeldingen klokken 00.16 kom også fra dette nummeret. Mannen har ikke benektet å ha fremsatt bombetrusselen, men sier han ikke husker dette konkret.

Kvitte seg med bevis

Den domfelte har også innrømmet å ha satt fyr på noen paller i nærheten av Rolfs Elektro. Han hevder imidlertid at han ønsket å kvitte seg med bevismaterialet ved å sette fyr på tennvæsken han brukte til å tenne fyr på gymsalen. Tennvæsken ble dagen etter funnet i god behold av politiet. Retten har ikke festet lit til domfeltes forklaring på dette punktet, og dømte ham for forsøk på grovt skadeverk.

De påtente pallene befant seg i nærheten av varelageret til Rolfs Elektro, hvor det ble oppbevart varer for store verdier.

Påtalemyndigheten la ned påstand om tre års fengsel. Den domfeltes forsvarer gikk inn for frifinnelse i henhold til tiltalen.