KRISTIANSAND: Familien Flak, som er bosatt i England, fryktet at de ikke skulle få feire jul hjemme i Norge etter å ha fått beskjed om at Tomas smilte for mye på bildene til å få innvilget pass.

Sent i går kveld ankom de likevel hjemmet til besteforeldrene i Kristiansand, melder P4, men en stund hang julefeiringen i Kristiansand i en tynn tråd.

Smilte for mye

To år gamle Tomas smilte nemlig så mye på bildene at de ikke var godkjent etter de nye passreglene. Det satte familien i en fortvilet situasjon med tanke på å kunne reise hjem til Kristiansand for å feire jul.

Gutten smilte uansett slik han har blitt lært ved fotografering. Fire besøk hos fotograf og utallige bilder hjemme og i barnehage, førte bare til at gutten ble redd for å bli tatt bilde av.

Snudde på fjøla

Til slutt sendte mamma Vanja Flak inn flere bilder for å vise at de hadde prøvd det meste. Etter en uke fikk familien plutselig beskjed om at passet var i orden, uten noen nærmere forklaring.

Vanja Flak vedgår overfor P4 at den plutselige snuoperasjonen trolig skyldes medienes omtale av saken. Hun levner heller ingen tvil om hva hun synes om den norske ambassaden i Londons håndtering av saken.

Lite forståelse å hente

— De var lite forståelsesfulle. De var utrolig frekke og sa vi var de eneste som hadde dette problemet. Dette var det ingen ting de kunne gjøre noe med, sier Flak til P4. Hun mener Norge bør endre reglene som i England, hvor det nå ikke lenger er så strenge krav til hvordan barn under fem år ser ut på passfotoet. I de nye biometriske passene er det krav om at det ikke skal smiles så mye at tennene vises på bildet.