KRISTIANSAND: — Skjeftet er 20 centimeter langt og av bronse. Det hadde vært sabla greit om vi fikk det tilbake, sier driftsdirektør Torbjørn Dovland.

Sverdskjeftet hører til et sverd som står med spissen ned i en stein på Gimlemoen. Det er uvisst om de ansvarlige i et anfall av overmot forsøkte å dra hele sverdet ut av steinen, slik den engelske kong Arthur skal ha gjort med Excalibur for å vise seg som den rettmessige kongen.

Flere husker kanskje legenden fra den klassiske tegnefilmen Sverdet i steinen fra 1963. Fredag 13. var det en forbipasserende som oppdaget at skjeftet var borte og varslet Hanisch.

— Vi venter noen dager med å anmelde hærverket, slik at den eller de som har frarøvet det kan bringe skjeftet tilbake, eventuelt gi oss et vink om hvor det er, sier Hanisch,

Sverdet står på en såkalt baune, som er en slags varde, og symboliserer at Gimlemoen har vært sted for opplæring i 1000 år.

— På den tiden hadde de nok gapestokk ved kirken. I gamle dager hadde hærverkerne vært klare kandidater til den, mener Hanisch.