MANDAL: — Det er trist at det skal være slik når man prøver å skape noe positivt for ungdommen i byen, mener kaféansvarlige Sveinung Sødal (17) og Peder Elias Oterhals (18).

Begge har på nært hold opplevd at gjenger med ungdom fra 15 år og oppover har tatt seg inn på kafeen og laget kvalme.

— En gang ble det regelrett slåsskamp bak disken. Jeg hadde ikke sjanse til å stoppe dem alene, og det tok lang tid før politiet kom. Det var veldig ubehagelig, forklarer menighetspedagog Beate Frigstad.

Etter enkelte episoder forrige vinter, samt en del problemer i vår og sommer, har dugnadsgjengen klart å samle nok voksne til å ha minst én dørvakt hver kveld kafeen er åpen.

— Vi ser jo at det har hjulpet godt. Samtidig skal det være unødvendig å engasjere dørvakter til en rusfri kafé, mener Sødal.

Han mener det i mange tilfeller går an å snakke bråkmakerne til fornuft. Selv om det ikke er resepten hver gang.

— Tidligere i år var det en 17-åring som virkelig laget bråk utenfor lokalene. Da politiet kom, måtte de være fire stykker for å klare å få ham med i bilen. Det var ingen morsom opplevelse, fortsetter Oterhals.

Han kan også røpe at naboer har klaget på bråket i gaten utenfor Menighetshuset, og truet med å sørge for å få stengt kafédriften.

— Vi kan vanskelig håndheve regler i en offentlig gate. Likevel har vi montert lys utenfor, slik at det skal bli mer oversiktelig. Det ser ut til å ha hjulpet, legger Oterhals til.

De tre som er blant gjengen som driver kafeen på frivillig basis hver fredag hele året gjennom, synes det er tragisk at noen vil ødelegge for dem.

— Vi ønsker jo at ungdom skal kunne komme til oss for å slappe av i ro og fred, og ikke minst kunne føle seg trygge. Dessverre er det små gjenger med ungdom som vil ødelegge. Vi skal uansett ikke la oss knekke av slikt, sier Oterhals og Sødal bestemt.

I tillegg til å ha egne dørvakter, er det hver kveld opp til sju voksne som har forskjellig ansvarsområde på kafeen.

— Vi har også løpende kontakt med politiet. Erfaringene viser dessverre at det tar for lang tid for dem å rykke ut til oss når det skjer noe, fortsetter Frigstad.

Hun vet at det har vært kontakt mellom arrangørene av kafeen, politiet og foreldrene til ungdommene som lager kvalme.

— Dessverre viser det seg at også foreldrene er fortvilet og rådville overfor oppførselen til barna sine. Dette er utvilsomt en utfordring for byen, mener Frigstad. Hun vet også at andre liknende arrangementer har vært plaget av bråk og tull fra de samme ungdommene.