KRISTIANSAND: I går ble dommen fra Kristiansand tingrett gjort kjent.

— Dette er grovt illojalt, uforstandig og på grensen til dumt. De måtte skjønne at de ikke kunne slippe unna med det, tordner franchisetaker og daglig leder Tore Moheim ved Re/Max Avenyen Eiendomsmegling i Kristiansand.

Det var sommeren 2005 at en mannlig og en kvinnelig megler sluttet hos Re/Max Avenyen. Sistnevnte var også faglig leder ved kontoret. Tre uker før siste arbeidsdag hadde de dannet sitt eget selskap, for så å åpne nytt kontor i Lillesand umiddelbart etter de hadde gått ut døren.

Kontorets eiendom

Dette til tross for at avtalen med kontoreier Moheim innebar tre måneders karantene, altså forbud mot konkurrerende virksomhet.

— NN (den mannlige saksøkte) tok med seg 73 oppdrag fra kontoret. Dette er kontorets eiendom, ikke meglerens. Han stakk også fra 175.000 kroner i uoppgjorte annonseregninger, anfører Tore Moheim.

Kristiansand tingrett dømmer de to meglerne til å betale Moheim om lag 440.000 kroner, inkludert 100.000 i saksomkostninger, for kontraktsbrudd, tap av provisjon og omsetning. Av dette må mannen betale 200.000, kvinnen 40.000, og de to i fellesskap 100.000. De saksøkte har vunnet fram med motkrav på henholdsvis 60.000 og 30.000 kroner for skyldig provisjon fra Moheims side. Totalt blir dermed erstatningen de saksøkte må betale 350.000 kroner.

— Jeg ønsker ikke å kommentere dommen før jeg har snakket med vår advokat, sa den kvinnelige megleren til Fædrelandsvennen i går kveld.

Hun var da ikke informert om utfallet. Verken hennes kompanjong eller advokaten var tilgjengelige for kommentarer.

I retten hevdet de å ha vært lojale, at karantenen var urimelig, og at kundene som ble med over gjorde dette etter eget ønske. Det var uaktuelt for klientene å bli værende hos Re/Max.

Anstrengt

Tingrettsdommer Torje V. A. Torjesen fastslår at meglerne har brutt tremånedersfristen, og at de «har opptrådt kritikkverdig mht. kundefisking».

I retten kom det fram at stemningen hos Re/Max til tider har vært anstrengt, og at Moheims lederstil var kontroversiell. Kontorplassen koster hver megler 1000 kroner dagen, uansett salg. Til sammen har dette ført til betydelig gjennomtrekk ved meglerkontoret de senere år.

Tross utfallet utelukker ikke Tore Moheim en anke, ettersom retten skjønnsmessig har redusert kravet hans med rundt 200.000 kroner.

— Ellers har jeg fått medhold på alle punkter, og det skulle bare mangle, sier kontoreieren, som hadde ni år bak seg som rådmann i Nissedal og Lunner kommuner før han flyttet til Kristiansand i 2003.