Det er et syn som ville fått voksne italienere til å gråte. Men også de andre kjente og sikre soppene — kantarell, steinsopp, smørsopp, piggsopp og noen få til - finnes i rikelige mengder.

Skogssopp er definitivt en delikatesse som fortjener en god vin, og finner du en ung og fast steinsopp er det ingenting i veien for å trekke fram det beste du kan finne i kjelleren.

Sopp smaker ytterst forskjellig - fra en nøtteaktig steinsopp, via en litt bitter skrubb til en pepret kantarell - men har likevel enkelte fellestrekk. For det første har smaken en viss sødme, i alle fall når det gjelder fersk sopp. Dernest er smaken - og duften - nesten som konsentrert skogbunn. Her kan du kjenne duften av mose, visne trær, våt jord, løv og bartrær. Til slutt skal vi legge til at sopp er ekstremt magert, ja nesten helt uten næringsstoffer.

Når vi skal matche vin til mat, skal vi som regel forsøke å finne noe i vinen som kan smelte sammen med maten. Dermed bør vinen og maten ha visse smaker eller aromaer som ligner på hverandre. Sopp bør ha en vin med en viss sødme i forståelsen fruktighet, samtidig som den bør være litt utviklet slik at den har fått preg av det vi kaller tertiære aromaer som ofte minner om tørt treverk, jord og løv. Og siden maten er mager trenger vi ingen høy alkohol eller tørre garvestoffer for å skjære igjennom.

Optimale kombinasjoner er som regel topp, røde viner fra Piedmonte (Barolo og Barbaresco i alle årganger fra 1995), modne utgaver av Brunello di Montalcino (årgang 1993 og 1995 er ypperlige nå), en moden Bordeaux fra et lettere år (2001-årgangen er ypperlig, og de fleste 1996 drikker godt nå) og en moden Burgunder (årgang 1997 og 1998 begynner å få fin modenhet). Det er bare ett problem med de før nevnte kombinasjoner; nemlig prisen.

Derfor har jeg denne gangen forsøkt ut noen rimeligere viner.

Fremdeles redd for å plukke sopp? Husk hva eksperten sa til amatøren som ville vite hvilke sopp som var giftige og hvilke som er spiselige, og der spesialisten svarte: Alle er spiselige, det er bare enkelte du kun spiser én gang.