KRISTIANSAND: — Sørlendingene og vestlendingene skyter raketter i hytt og vær på nyttårsaften, sier avdelingsleder Siri Hagehaugen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til VG.

Rogaland er det absolutte verstingfylket. Hele 26 personer ble skadet ved bruk av fyrverkeri nyttårsaften for et år siden, viser tall fra DSB. Hordaland kommer på andreplass med 16 personskader, mens Vest-Agder hadde tredje høyest tall med 12. Aust-Agder fulgte hakk i hæl med 11. Med bare 22 prosent av befolkningen stod Vest-Agder, Rogaland og Hordaland for omtrent 45 prosent av hendelsens og personskadene, ifølge DSB.

— Rogaland er verstingfylket med flest rakettulykker de siste tre årene, tett fulgt av nabofylkene Hordaland, Vest-Agder og Aust-Agder. Det er en ukultur mange av disse stedene. Det er flere gjenger som bruker fyrverkeri i konkurranse med hverandre, og det er også mange som skyter rett mot hverandre, sier Hagehaugen.

Uvettig bruk av fyrverkeri har fått mye oppmerksomhet de siste dagene i 2005. Mandag kveld mistet en 19 år gammel gutt fra Søgne flere fingre i en fyrverkeriulykke, og onsdag ble Fædrelandsvennens journalist og fotograf beskutt under et besøk på Flekkerøy.

Operasjonssentralen ved Agder politidistrikt varsler tiltak mot «villskyting» i kveld og i natt. Det samme gjør politiet i Rogaland.

For å begrense bruken har Rogaland og Hordaland i år hatt salgsforbud av raketter inntil lille nyttårsaften. Men rogalendingene har ikke latt seg stoppe. Mange har kjørt over grensen til Vest-Agder for å hamstre inn.

— Vi har solgt ekstra mye i butikkene i Agder-fylkene. Flere har satt opp bussturer fra Rogaland til de nærmeste butikkene i nabofylket, sier daglig leder Anders Nilsson i Svea Fyrverkeri til VG.