SØGNE: Nå får hun og hennes «medsammensvorne» i Høyre, Frp og KrF passet påskrevet av en tidligere Høyre-politiker.

— Vedtaket var en skam. Jeg vil si «shame on you» til disse tre partiene, tordner Svenn Aadne Nilsen, som var leder av skolestyret i Søgne en periode på 70-tallet.

Under åpningen av Tånevig grendeskole i går fortalte han om den vedvarende kommunale «kåtheten» for å sentralisere undervisningen. Den gang, i 1973, var det stort politisk flertall for å beholde skolen i vestbygda.

— Et klokt vedtak. Vi beholdt bosettingen og tryggheten for barna, mener 68-åringen.

- Peanøtter

I 2006 var ikke vedtaket like klokt, etter hans syn. Selv om besparelsen angivelig skal være på 800.000 kroner årlig - et beløp skolen tilbakeviser.

— Peanøtter under dagens forhold. Man kan ikke måle et slikt sted i penger, mener Svenn Aadne Nilsen.

Han har nå meldt seg ut av partiet, og Tånevig-saken var den berømmelige dråpen.

Ordføreren ble, tross siste års verbale nevekamp, tatt høflig imot i går. Men fortsatt skjønner man lite av beslutningen som kunne lammet hele vestbygda.

— Jeg tror mange i Søgne synes det var underlig å legge 15 prosent av kommunens areal brakk for fremtidig utvikling. Uten skole vil ikke yngre folk bosette seg her, og vi ønsker ikke et ensidig hytteområde, påpeker Leif Gunnar Vigebo, aksjonsleder og styreleder for Tånevig grendeskole AS.

Med friskole må foreldrene dekke 5000 kroner i året av egen lomme. Det er det verdt for at barna skal slippe å sitte opptil halvannen time hver dag på skolebussen til Lunde.

Labert stemmefiske

Ordføreren innser at partiet hennes står lavt i kurs blant de om lag 200 stemmeberettigede i vestbygda ved neste års kommunevalg.

— Rent populistisk gir ikke dette stemmer i kassen, jeg er ikke dummere enn at jeg skjønner det. Men vi har våre rammebetingelser å jobbe ut fra, sier Eli Løite.

— Spekulerte dere i at Tånevig skulle bli friskole?

— Vi har ikke spekulert i noe som helst. Men både jeg personlig og partiet ser veldig positivt på friskoler, og det var veldig gledelig at selv Djupedal (kunnskapsministeren, red.anm.) klarte å innfri dette ønsket, svarer hun.

Nå råder optimismen i vestbygda, og det er konkrete planer om 30-40 nye boliger. Det er 10 ledige plasser ved skolen, som per i dag har 22 elever fra første til femte trinn.

— Maken til samhold og trykk som i denne bygda skal du lete lenge etter. Her er det ingen begrensninger, bare muligheter, konstaterer Ellen Strand, rektor og daglig leder ved skolen.

Hun mener det er en selvfølge at det nystiftede selskapet etter hvert overtar skolebygningen vederlagsfritt, et bygg de i dag leier av kommunen.

  • Søgne kommune bør gi noe tilbake til bygda. Det er skattebetalere her ute også, minner rektoren om.