Teheran: ( Flere landsbyer i Kerman-provinsen ble ødelagt av jordskjelvet som målte 6,4 på Richter skala. Tidligere er det kommet meldinger om at minst 5.000 mennesker ble skadd i skjelvet.

– Tallene vi har i morgentimene, viser at mer enn 1.000 ble skadd og nesten 400 omkom, sier Ali Komsari, en talsmann for guvernørens kontor i provinsen Kerman.

Ifølge direktøren ved Kerman universitetssykehus var 100 omkomne hentet ut fra ruinene tirsdag morgen, men han regnet med at tallet kom til å stige betydelig fordi redningsmannskaper ennå ikke var kommet fram til deler av katastrofeområdet. Tilgjengeligheten skal ha blitt hindret av tett trafikk.

Frykter etterskjelv

Byen Zavand og landsbyer utenfor byen ble hardest rammet av skjelvet. Innbyggere i Zavand holdt seg tirsdag morgen utendørs i frykt for etterskjelv.

Det fryktes at ødeleggelsene i landsbyene Hutkan, Motaharabad, Davudieh og Davar er store. Minst én landsby skal være fullstendig isolert på grunn av blokkerte veier, og i fem landsbyer er skadene beregnet fra 20 til 70 prosent, opplyser en ansatt ved kontoret for naturkatastrofer i Kerman.

To helikoptre er sendt til området, og fire andre var ventet å følge etter senere på dagen.

Graver i ruiner

Iransk fjernsyn viste bilder av fortvilte innbyggere som forsøkte å trekke ofrene ut fra de sammenraste leirhusene. Det er ventet regn i området, noe som kan gjøre redningsarbeidet vanskeligere.

2. juledag 2003 omkom over 30.000 mennesker og titusener ble hjemløse da den iranske byen Bam ble rammet av et voldsomt jordskjelv.

Regionen som ble rammet tirsdag, ligger rundt 200 kilometer nordvest for Bam. I løpet av det 20. århundret er minst 140.000 personer omkommet i jordskjelv i Iran. NTB-Reuters-DPA