SONGDALEN: — Flott! Det var jo vårt ønske å fortsette å bo i huset, så dette er flott at de har vedtatt å ruste den opp, forteller presten på telefon fra Spania.

Familien Austad har bodd i presteboligen på Nodeland i 17 år, og nå er boligen i så dårlig stand at noe må gjøres. Fordi det vil koste kommunen ca. to millioner kroner å ruste opp boligen bestemte formannskapet på møtet 11. mai at boligen skal selges og at det skal bygges ny bolig i hagen til presteboligen.

Men fordi rådmann Steinar Klette, som nabo til presteboligen, i ettertid har erklært seg inhabil, måtte formannskapet i går på nytt stemme over hvorvidt boligen skal selges eller pusses opp. De snudde 180 grader.

- Ikke klar over prestens ønske

— Jeg visste ikke at familien var så ivrig på å ruste opp boligen. Men vi har skjønt i ettertid at huset var viktig for dem. Derfor foreslo jeg å ruste opp boligen i formannskapet. Det ble enstemmig vedtatt etter en del diskusjoner, sier Høyres representant, Jon Sverre Hjemlestad.

Han mener at det ikke bare var klagen fra presten som snudde saken, men også mange andre henvendelser fra folk. Det har vært et stort engasjement i saken.

Prest Jan Austad vil ikke kommentere boligsaken ytterligere til Fædrelandsvennen, men i et brev til kommunen uttrykker han misnøye med hvordan kommunen har gått fram i saken:

«Vi ble virkelig tatt på senga da vi så i avisen at huset/hjemmet vårt skulle selges. Det var en veldig ubehagelig opplevelse! (Og vel også dårlig personalbehandling?)» skriver han.

Huset er gammelt og i dårlig stand. Det aller mest prekære er sanitærforholdene.

Bad om å slippe tvangsflytting

I brevet ba Austad innstendig om at familien ikke blir tvangsflyttet.

«Songdalsveien 40 har vært hjemmet vårt i 17 år. Derfor ber vi (i dette tilfellet: kommunen!) om at huset pusses opp slik at vi fortsatt kan bo her. Vi hadde jo ikke tenkt å søke oss bort, men bli her til pensjonsalder.»

Han avslutter brevet med «Vennlig (og stadig litt optimistisk) hilsen Jan Austad, res.kap.»

Nå slipper familien med å begynne å pakke sakene sine og forberede seg på flytting. Men ordfører Johnny Greibesland minner om at saken ikke er ferdig.

— Saken skal igjennom kommunestyret, så det er ikke et endelig vedtak ennå, men innstillingen fra formannskapet er at boligen skal pusses opp. Jeg tror mange er i tvil. Det ble enstemmig først etter en prøvevotering, sier Greibesland.