Oslo (NTB-Svein Kristoffersen): De er enige om at det ikke er enkelt å si sikkert hva framgang og tilbakegang skyldesFredag ble det offentliggjort tre målinger som til dels går i ulike retninger Den ene gir de rødgrønne et klart flertall ved valget, mens de andre tyder på et svært jevnt valg.

Fram mot valget vil det komme meningsmålinger hver dag. MMI vil ha en undersøkelse i uka, mens TNS Gallup legger opp til målinger flere ganger i uka for TV 2. Ikke valg

Direktør Erik Dalen i meningsmålingsinstituttet MMI advarer mot å tolke de nesten daglige meningsmålingene som om de var et valgresultat.

– Målingene sier noe om stemningen når de blir tatt opp. Når vi vet at stadig flere velgere bestemmer seg i siste øyeblikk, sier slike målinger lite om hva selve valgresultatet blir, advarer han.

Den eneste målingen som kan si noe om valgresultatet med en viss sikkerhet er etter Dalens mening valgdagsmålingene som tar utgangspunkt i hva velgerne faktisk har stemt.

Professor i statsvitenskap ved NTNU i Trondheim, Kristen Ringdal, mener også at man må være forsiktig med bastante tolkninger av de daglige meningsmålingene.

– Det er vanskelig å påvise årsaker til at et parti går opp og ned på de ulike målingene. Forsøk på å finne årsaker blir ofte spekulasjoner, sier han til NTB.

Han mener at enkelttall kan skyldes tilfeldigheter.

– Skal vi klare å finne ut årsakene til at folk endrer standpunkt, må vi nesten følge de samme velgerne over tid og spørre hvorfor de skifter standpunkt, sier han.

Gjennomsnitt best

Ringdal mener at det er nødvendig å se på gjennomsnittet av flere målinger for å finne ut om det finner sted et stemningsskifte i velgermassen.

– Man må ikke stirre seg blind på et enkelt tall, men se på utviklingslinjene, sier han.

Valgforsker Anders Todal Jenssen er enig. Hans beste råd er at man må se på flere målinger for å kunne danne seg et noenlunde riktig bilde av det som foregår.

– Det er lurt å se flere målinger i sammenheng. I dagens medieverden blir det ofte slik at man løper etter den målingen som har de mest dramatiske utslagene, sier han til NTB.

Han minner også om at det er fort gjort å glemme de sikkerhetsmarginene som instituttene opererer med når man tolker meningsmålinger. Disse er på opp mot pluss minus 3 prosent for de største partiene og rundt 1,5 prosent for et parti som får en oppslutning på 10 prosent. (©NTB)