Det viser en ny meningsmåling utarbeidet av Norsk Statistikk for Flyktninghjelpen.

I følge tallene mener 54 prosent av innbyggerne i Vest-Agder at menneskerettigheter er viktigere enn kampen mot terror, mens 34 prosent sier det motsatte. I Vest-Agder er det 51 prosent mot 40 prosent.

— I dag er fundamentale rettigheter, som retten til å søke asyl, under stort press fra anti-terror tiltakene og sikkerhetslovgivningen i forbindelse med disse, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Raymond Johansen.

Han sier videre at hundretusener har blitt drevet på flukt på grunn av krigen mot terror i Colombia, Tjsetsjenia, Indonesia, Irak og Nepal.

— Vi ser også at grunnleggende prinsipper, som forbudet mot tortur settes til side i kampen mot terroristene. Derfor er det oppløftende at flertallet i befolkningen støtter vårt syn på at kampen mot terrorisme ikke må gå på bekostning av vern av menneskerettighetene, tilføyer han.

Lavere enn resten av landet

Til Fædrelandsvennens nettavis forteller Johansen at tallene for Agder-fylkene er gjennomsnittlig lavere enn i resten av landet. Hvorfor det er slik, har han ingen definitive svar på. Men han kan spekulere.

— Det er interessant de geografiske variasjonene, en del variasjoner mellom kjønn, alder og politisk tilknytning. Det er nok litt det som slår ut. Kanskje er det partioppslutningen i fylkene som har noe å si.

Overraskende nok er tallene høyere i Oslo, til tross for at faren for terrorangrep er betydelig større der.

— Det er det 60 prosent som mener menneskerettigheter er viktigst i Oslo, selv om det her er større fare for bombeangrep, eksempelvis mot T-banenettet, sier han.

Det kommer også frem at utdanning har mye å si. De med høyere utdannelse mener menneskerettighetene er viktigst.

Før London-angrepene

Meningsmålingen fra Norsk Statistikk er uarbeidet før angrepene i London og Egypt.

— Den er utført før London-angrepene, men etter Irak-krigen og 11. september. Jeg antar at rett etter det i London, ville tallene vært annerledes. Men det er spekulasjon, sier Johansen som mener det hadde vært interessant å utført samme meningsmåling igjen.

Forholdet mellom kampen mot terror og vern av menneskerettighetene, blir stadig mer aktuelt.

I forbindelse med terroraksjonene i London, ble en brasiliansk 27-åring skutt og drept av politiet da de oppfattet ham som en trussel. Mannen viste seg senere å være uskyldig, noe som har satt sinnene i kok blant menneskerettighetsforkjempere.

— Det inngår definitivt i den problemstillingen, fastslår Johansen.