KRISTIANSAND: — Jeg føler meg litt som kjerringa mot strømmen, sier Line Håkonsen Haidar og smiler.

Hun sitter i hagen hos sin mor på Fevik, hvor hun tilbringer skoleferien.

— Det er deilig med ferie, men nå gleder jeg meg faktisk til å komme tilbake på skolen også, sier hun.

Det er et puslespill for 37-åringen å få hverdagen til å gå opp, med barn på skolen og i barnehagen, samtidig som hun tar utdannelse innen salg og service ved Ressurssenteret på Gimle videregående skole. Haidar mener likevel at alt går om man bare vil det nok.

— Jeg tror altfor mange aleneforsørgere gir opp når det butter imot, og blir sittende hjemme og lever på trygd. Jeg valgte å ta ansvar for egen læring og eget liv, og føler jeg sitter igjen med enormt mye. Man kan ikke bare sette seg ned og vente på at mulighetene skal komme, sier Haidar og understreker viktigheten av å ta grep om eget liv.

Tror alt går an

Med seks barn på henholdsvis 3, 5, 8, 10, 14 og 17 år skulle man tro det var en heldagsjobb bare å holde styr på hvor hver enkelt til enhver tid befinner seg. Haidar nekter likevel å gi opp en yrkeskarriere, og satser nå for fullt på å få en god utdannelse og klare å forsørge seg selv og barna.

For Haidar er et liv som hjemmeværende utenkelig, og hun har liten forståelse for kvinner som melder seg ut av yrkeslivet og blir hjemme på heltid.

— For meg blir det destruktivt å bare gå hjemme. Tilværelsen som hjemmeværende kan sikkert være fin i en periode, men alt til sin tid, sier Haidar, som mener at det å klare seg selv er uvurderlig og et viktig ledd i selvrealiseringsprosessen.

— Utdannelsen gir meg ny energi til å klare å takle hverdagen, og jeg føler virkelig at jeg gjør noe nyttig. Personlig forstår jeg ikke at kvinner kan gå hjemme år etter år. Å ta en utdannelse er utrolig viktig for min selvfølelse.

Hadde bare grunnskolen

Haidar hadde ingen utdannelse utenom grunnskolen da hun for et år siden begynte på salg- og servicefag på Gimle videregående skole. Klassen hun nå går i består utelukkende av enslige mødre med ett eller flere barn. Samholdet er godt, mye grunnet forståelsen de 16 kvinnene har for hverandres situasjon.

— Vi har et utrolig godt miljø, og det er første gang jeg har opplevd at det faktisk går an å kombinere skolegang med å få barna i barnehagen og på skolen og å prøve å holde hjemmet i orden, forteller Haidar.

Tidligere har hun forsøkt å ta kveldsundervisning, men det viste seg å være håpløst å kombinere med hjemmetilværelsen. Hun har også hatt flere småjobber, men valgte i fjor å ta grep om tilværelsen og satse på en skikkelig utdannelse, som etter hvert kan skaffe henne en god jobb hun kan trives i. Da hun fikk tilbud om plass på «Fleksibel yrkesutdanning for voksne», var valget allerede tatt.

Skal ta mer utdannelse

— Jeg ønsker meg noe mer enn en vaskejobb, noe jeg kan forsørge meg selv og barna med. Salg- og servicenæringen tror jeg passer ypperlig for meg. Jeg er utadvendt og elsker å treffe mennesker, forteller den energiske seksbarnsmoren til Fædrelandsvennen. Hadde hun ikke kommet inn på salg og service, hadde hun likevel satset på en annen utdannelse.

— Det viktigste er å ta eksamen og få fagbrev. Jeg ønsket meg en god utdannelse uansett, og har ikke tenkt å stoppe etter de fire årene på Gimle er ferdig, sier Haidar.

Seksbarnsmorens skolehverdag består av to dager med undervisning og tre dager med praksis. Praksisplassen hun nå har fått, gir gode muligheter for en videre karriere.

Ville ha mamma i jobb

På spørsmål om hvordan hun får hverdagen til å gå rundt, svarer Haidar at hun bestemt velger å prioritere skole fremfor husarbeid.

De største ungene går på ungdomsskolen og de minste i barnehage. Sosialtjenesten i Kristiansand har hjulpet til med å skaffe seksbarnsmoren barnehageplass for de minste.

— Jeg føler meg hundre prosent trygg på at ungene har det bra når jeg er på skolen, og det gjør at jeg kan konsentrere meg om utdannelsen. Jeg har snakket mye med de to eldste barna mine, og de vil gjerne at jeg skal få meg jobb og støtter meg fullt ut, sier Haidar.

Etter en velfortjent ferie med barna, ser 37-åringen fram til å komme tilbake på skolebenken i midten av august.

ann.magritt.arnli@fedrelandsvennen.no