KRISTIANSAND: Etter to år og nærmere 30 forhandlingsrunder, ble kjøpekontrakten mellom Kristiansand kommune og grunneierne Jan Martin (66) og Bjørg (65) Engebu undertegnet 31. mai. Kommunen betaler 18 millioner kroner for den 50 mål store tomten med utmarksrettigheter.

Helse— og sosialdirektør Lars Dahlen sier han regner med trampeklapp fra «alle» om å etablere et rehabliteringssenter i Jegersberg.

– Dette er et veldig godt konsept, sier Dahlen.

Si din mening om konseptet nederst i bunnen av artikkelen.

Kontaktet kommunen

Også selgerne er fornøyd med avtalen.

– Det har vært en redelig og grei prosess og mange fine samtaler. Vi tok selv kontakt med kommunen om salg, for både Jan Martin og jeg har tro på kommunens planer og at eiendommen forvaltes på en god måte, sier Bjørg Engebu.

– Ja, de ble begeistret for planene våre, bekrefter juridisk konsulent Jon Holt i Kristiansand eiendom. Det er Holt som har forhandlet fram avtalen.

Kommuneplanen åpner for offentlige formål rundt gårdsanlegget. Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen i Kristiansand kommune ønsker å etablere et regionalt rehabiliterings- og kompetansesenter for rusavhengige på den siste sentrumsnære landbrukseiendommen i Kristiansand. I første omgang er det snakk om ti beboere etter ombygging. To ansatte skal være med på å bygge opp senteret og fungere som mentorer.

Etter Italia-modell

– Vi ønsker å skape et godt rehabiliteringstilbud og vil gi flere en sjanse til å komme tilbake i aktivitet og et normalt liv. Det er godt for den det gjelder, og det er godt for samfunnet, mener Dahlen.

Rehabiliteringssenteret er et samarbeidsprosjekt mellom kommunen og de andre Knutepunkt-kommunene, Sørlandet sykehus, Kirkens Bymisjon og brukerorganisasjonen A-larm og næringslivsaktører. Senteret bygger på en modell fra italienske San Patrignano, som ifølge Dahlen kan vise til svært gode resultater.

– For dem som vil tilbake

– Det er viktig at folk vet at tilbudet vi ønsker å gi på senteret er rus- og medikamentfritt. Deltakerne har gått gjennom avrusing før de kommer på gården. Tilbudet blir rettet mot personer som vil leve rusfritt og bruke tid på å kvalifisere seg til yrkeslivet, sier direktøren.

For å utnytte tomtens unike beliggenhet mellom byen og bymarka, har kommunen klare ønsker om å videreføre dagens hesteaktivitet på gården. I dag har rundt 30 hesteeiere stallplass på Jegersberg. I fjor åpnet landets første hestelysløype her, og et nytt ridesenter i nordre del av tomten er tatt inn i kommuneplanen. Tanken er at brukerne skal benytte gården som arbeidstrening og dermed en del av rehabiliteringen.

Besøksgård for skoler

– Langsiktig er også arealet av stor interesse for UiA til forskning, undervisning og idrett. Jegersberg som besøksgård for skolene, kombinert med aktivitet i utmarka, er også aktuelt, sier Jon Holt.

Når familien Engebu flytter fra gården neste sommer, starter vedlikehold og ombygging av samtlige bygg. Prosjektkostnaden er tre millioner kroner. Hovedbygningen skal repareres. Vinduer og tak må skiftes. Driftsbygningen blir trolig revet og bygd opp igjen som moderne boliger.