KRISTIANSAND: – Vi har tatt punktet om flytting ut fra Arbeiderpartiets partiprogram for de neste fire årene. Det er ikke tid for å gjøre store investeringer i infrastruktur på kultursektoren nå, sier varaordfører og ordførerkandidat Mette Gundersen (Ap).

ØNSKER VENNSKAP: Varaordfører i Kristiansand, Mette Gundersen (Ap), vil bli kvitt kampen mellom Arendal og Kristiansand. Forholdet mellom de to byene er en av de viktigste årsakene til motstand mot fylkessammenslåing. Arkivfoto Foto: Tore-Andr Baardsen

Det samme mener Høyre:

– Vi har verken tid eller penger til å flytte museet i overskuelig fremtid, sier Hans Otto Lund, nestleder i byutviklingsstyret og nummer to på Høyres liste ved valget til høsten.

Vest-Agder-museet har videreutviklet visjonene for Odderøya siden reguleringsplanen ble vedtatt i 2008. Å bygge nytt formidlingsbygg ved Salamanderparken har førsteprioritet sammen med etablering av museumshavn i Nodeviga.

Trinn tre er flytting av friluftsmuseet, og museet har nylig laget en modell som viser hvordan dette kan bli. Tidsperspektivet har vært anslått til om lag ti år, og prislappen har vært anslått til 205 millioner. Selve flyttingen er tenkt finansiert ved salg av dagens museumstomt på Kongsgård.

Ingen diskusjon

Nå kan planene blåse bort med snøføyken:

– Det eneste vi har gjort er å vedta en reguleringsplan for museumsområdet på Odderøya. Vi har aldri tatt den store politiske diskusjonen om museet skal flytte, sier Mette Gundersen.

– Det er elleve år siden museet kom inn i kommunedelplanen for Odderøya, tre år siden reguleringsplanen ble vedtatt, og museumsadministrasjonen har allerede flyttet til øya. Hvorfor i all verden har dere ikke sagt noe før nå?

– Jeg mener jeg har gjort det, og ba blant annet museumsledelsen lugne ned for et par år siden.

Dialog?

– Men det siste året er det i full offentlighet gjort et omfattende utredningsarbeid, det planlegges stor arkitektkonkurranse og prosjektledelsen ser det hele i sammenheng med den nye Kvadraturplanen. Burde dere ikke hatt dialog om dette?

– Det er bedre sent enn aldri, sier Gundersen, som nå vil be administrasjonen utarbeide en sak for behandling i bystyret.

– For utenforstående virker det som politisk treghet å ikke ha gjort det før?

– Noen saker kommer bare inn i dokumentene uten en skikkelig diskusjon. Det har skjedd her og den diskusjonen må vi ta nå. Men det er laget en reguleringsplan, og museum på Odderøya er nevnt i kommunens kulturstrategi, så jeg skjønner godt at Vest-Agder-museet har jobbet videre med dette.

Flaggskip

– «Nevnt» i kulturstrategien? Å etablere Vest-Agder-museet på Odderøya er et av det tre «flaggskipene» som i 2002 ble vedtatt av bystyret som Kristiansands kulturpolitiske strategi. De to andre er Kilden og Aquarama?

– Ja, og de to har vi hatt en grundig politisk behandling av. Men grunnen til at vi nå tar museumssaken ut av Arbeiderpartiets program, er at det ikke vil bli gjort noen store investeringer i infrastruktur knyttet til kultur i Kristiansand de neste fire årene.

Vi må også respektere fylkestingets prioriteringer overfor Kulturdepartementet, og det er Kilden, Buen i Mandal og kulturhus i Flekkefjord.

– Er sannheten at museumsflyttingen er såpass upopulært at det vil være en dårlig sak i valgkampen?

– Nei, sannheten er at vi innser at tiden for de store investeringene i kultursektoren ikke er til stede de neste årene, sier Gundersen.

– Betyr det at det heller ikke kommer nytt formidlingsbygg ved Salamanderparken?

– Det er vanskelig å svare på. Vi har ikke tatt den diskusjonen ennå, sier Gundersen.

Klar tale

Høyres Hans Otto Lund er enda klarere i sin tale:

Hans Otto Lund

– Jeg tror Vest-Agder-museet må utvikles videre der det er i dag, sier han. Som valgkampsak ser han at flytteplanene neppe en vinner:

– Vi har oppfattet av mange av våre velgere er svært skeptiske til å binde opp investeringer i hundremillionersklassen til museumsflytting, sier Lund.

Han vedgår at det er ulike synspunkter innad i Høyre, men sier flertallet nå ønsker å utvikle Odderøya til rekreasjon og som en smeltedigel for kulturutvikling.

– Det viktigste for oss er å beholde og ta vare på det vi har, så som Lasaretthøyden og Karantenestasjonen. Så må vi hegne om grøntarealene og rekreasjonsområdene, og styrke utviklingen der vi har bestemt: I Kilden og på Silokaia.

Har brukt

2,4 millioner

Vest-Agder fylkeskommune har de siste tre årene brukt 2,4 millioner kroner til utredningsarbeid omkring museet på Odderøya. Kristiansand kommune har ikke brukt fem øre.

I morgen får styret i Vest-Agder-museet presentert et omfattende konkurransegrunnlag for en arkitektkonkurranse for hele området. Det omfatter nytt formidlingsbygg, friluftsmuseum på Flaten nord på øya, og museumshavn i Nodeviga. De maritime planene sees i sammenheng med en mulig lokalisering av Nasjonal museumshavn i Kristiansand.

Det er prosjektleder Jan Willy Føreland i Faveo som har ledet utredningsarbeidet på oppdrag fra museumsstyret.

Nå er spørsmålet om det i det hele tatt blir noen arkitektkonkurranse.

– Det gjenstår å se, sier styreleder Terje Damman ved Vest-Agder-museet.

– På styremøtet i morgen vil jeg anbefale at vi inviterer ledelsen i kommune og fylkeskommune til å drøfte status før vi blir enige om veien videre, sier Damman – som for øvrig er Høyres kandidat til fylkesordførervervet til høsten.

Vest-Agder-museet

Foto: Torstein Øen

Interkommunalt selskap eid av Vest-Agder fylkeskommune (50 prosent), Kristiansand kommune (20 prosent) og fylkes øvrige kommuner (30 prosent)

Består av sju ulike museer. Vest-Agder-museet Kristiansand er det gamle Vest-Agder fylkesmuseum som ligger på Kongsgård.

I 2005 ble Kristiansandsmuseet konsolidert sammen med museene i Mandal, Flekkefjord og Lista, samt Gimle gård, Sjølingstad Uldvarefabrik og Setesdalsbanen.

Hva mener du kommunen bør gjøre?

Gi oss din mening her: