KRISTIANSAND: – Da jeg forsto at summen var 44.000 kroner, innså jeg at jeg måtte ha gjort noe galt, sier Reidar Daland.

– Ja, da ble det helt stille, påpeker kona Aina Daland, fra sofaen i den lune stua på Gimlekollen.

Duppeditter

Reidar Daland (55) innrømmer at han er en hund etter elektroniske duppeditter. Det er nok også årsaken til at han anskaffet seg en Ipad. Fra før av har han en Iphone. Han er klar over at Iphonen har en såkalt dataroaming-funksjon som det er mulig å slå av. Dermed stoppes muligheten til å laste ned data fra mobilnettet.

– Da jeg var i Mexico nylig, slo jeg av denne funksjonen på Iphonen, forteller Daland.

Guttetur

Men han glemte å slå av den samme funksjonen på Ipaden sin, da han var på guttetur i Westendorf i Østerrike for to uker siden. Det fikk konsekvenser.

– Jeg fikk en kode for det trådløse nettet da jeg ankom hotellet. Jeg ønsket å oppdatere meg på situasjonen i Egypt via Ipaden, og så måtte jeg jo sjekke nyheten på fvn.no, forklarer 55-åringen.

Etter at han hadde koblet seg opp til hotellnettet og oppdatert seg på nyhetsbildet lørdag, koblet Ipaden seg av en eller annen grunn av hotellnettet og opp til mobilnettet. Dermed begynte tellerskrittene å tikke. Tusenlappene flagret. Gjennom 67 timer ble det lastet ned data til den nette sum av 44.000 kroner.

Slapp å betale

– Da jeg kontaktet teleselskapet mitt, sa de at jeg ikke trengte å betale regningen. Det finnes nemlig EU-regler, som sier at kunden skal få en advarsel fra teleselskapet når vedkommende har brukt en viss sum penger, rundt 400 kroner. Den advarselen fikk aldri jeg, forteller Daland.

Advarer andre

Nå advarer 55-åringen andre nettbrett— og mobilbrukere mot å gå i den samme fellen som han. Hvis man går i roaming-fellen utenfor EØS, må kunden selv betale regningen.

– Finn ut hvordan telefonen eller nettbrettet ditt virker, slik at du kan slå av dataroaming-funksjonen. Det er jo forferdelig hvis noen skal bli rammet av dette. Hvis dette skjer i et land utenfor EØS er det jo tragisk, sier han.

– Ja, du må være glad du ikke var i Tyrkia, Reidar, kommer det fra kona Aina. Tidligere i år ble det kjent at en nordmøring fikk 150.000 kroner i telefonregning, etter et ferieopphold i Tyrkia. Han glemte nemlig å skru av datatrafikken på den nye Iphonen sin.