FLEKKEFJORD: Spesialenheten for politisaker har etterforsket to polititjenestemenn som direkte og indirekte har vært innblandet i saken. Begge får kritikk fra enheten for sin rolleblanding.

INGEN KOMMENTAR: Kriminalsjef Arne Pedersen vil ikke på vegne av Agder politidistrikt si noe om det er gitt noen intern reaksjon mot de to politifolkene. ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD Foto: Reidar Kollstad

Katten som ble skutt 18. januar i fjor ble avlivet av en veterinær. Samme dag ble den nå tiltalte mannen anmeldt. Den tiltalte mannen fra Flekkefjord er barndomsvenn med en polititjenestemann, og bekjent av en annen overordnet tjenestemann.Politimannen, som er barndomsvenn med tiltalte, stakk innom den tiltalte 35-åringen noen dager før katteskuddene falt. Da beklaget tiltalte seg over kattene som pisset i nabolaget, og spurte hvilken straff han ville få ved å «ta en katt». Politimannen svarte at han nok ville få en bot, men at han hadde en kattefelle som tiltalte kunne få låne.

Ikke videreformidlet

Noen dager etter anmeldelsen diskuterte de to polititjenestemennene seg imellom hva som var sagt om en mulig reaksjon på katteskytingen. Det som ble sagt av politimannen til tiltalte ble imidlertid ikke videreformidlet til etterforskeren av katteskuddene. Det er dette Spesialenheten har funnet kritikkverdig.

Dagen etter anmeldelsen var saken tema på politiets morgenmøte. Det ble konstatert at tiltalte var mistenkt. Samtidig ble det bestemt at etterforskningen skulle flyttes til et annet lensmannskontor på grunn av tilknytningen mellom tiltalte og de to polititjenestemennene. En periode var de nye, ansvarlige for etterforskningen også opptatt av at den tiltalte hadde våpen, og at han i tillegg var ilagt besøksforbund mot en annen person.

De to politivennene av tiltalte har senere orientert etterforskeren av saken om samtalen som fant sted før katten ble skutt.

Dårlig skjønn

Spesialenheten for politisaker har ikke funnet at de to tjenestemennene viste grov uforstand i tjenesten, men det reises kritikk. Enheten bruker betegnelsen «dårlig skjønnsutøvelse», og blant annet viser til at det var kjent for politiet at tiltalte ble beskrevet som en hensynsløs og truende person.

Spesialenheten sier at det ikke er kvalifisert klanderverdig opptreden fra de to politifolkene.

«De to politifolkenes fokus på å være tillitsperson i forhold til tiltalte fremstår som en sammenblanding mellom private behov, vennskap og deres oppgaver som polititjenestemenn. Saken viser med tydelighet hvilke vanskeligheter som oppstår når ansatte i politiet prøver å balansere personlige relasjoner og utøvelse av politimyndighet», skriver Spesialenheten.

Ingen kommentar

Spesialenheten for politisaker har ikke funnet grunn til å fremme strafferettslige reaksjoner mot de to polititjenestemennene. I stedet er saken oversendt til politimesteren i Agder for administrativ vurdering. Det betyr at de to polititjenestemennene i sin ytterste konsekvens kan ha fått en anmerkning på rullebladet. Normalt vil politiet ikke opplyse om interne reaksjoner.

— Ledelsen i politidistriktet er kjent med Spesialenhetens avgjørelse. Vi ønsker imidlertid ikke å kommentere hva som er gjort internt med saken, sier kriminalsjef Arne Pedersen.

Artikkelen ble endret 18. mars. (Red. anm.)