KRISTIANSAND: Den 20 år gamle mannen fra Marokko, med spansk statsborgerskap, trakk anken over skyldspørsmålet få dager før lagmannsretten skulle starte ankesaken i forrige uke. I retten har han tilstått to overfallsvoldtekter og en annen voldtekt av en kvinne i en båt i Otra i fjor.

Tilståelse gir normalt større rabatt enn det 20-åringen fikk i retten, men siden tilståelsen kom så sent i prosessen fikk han bare ett års reduksjon.

Den 19 år gamle kompisen, som er fra Algerie, ble dømt til fem års ubetinget fengsel i lagmannsretten. Det er samme straff som i tingretten. Han ble dømt for medvirkning til den ene av overfallsvoldtektene.

I tillegg er de to dømt til å betale oppreisningserstatning til de tre voldtektsofrene med til sammen 525.000 kroner. 225.000 kroner går til kvinnen som ble voldtatt av begge de to tiltalte, der hovedmannen ble dømt for selve voldtekten mens kameraten ble dømt for medvirkning. Begge står ansvarlig for erstatningsbeløpet.

I lagmannsrettens domspremissen heter det blant annet:

Avtalt hva som skulle skje

Lagmannsretten legg vidare til grunn som bevist at overgrepet var planlagt, dei to såg seg ut jenta som kom åleine og gjekk opp mot Baneheia, og heile hendinga bar preg av at dei to var samkøyrde og hadde avtalt seg i mellom kva dei skulle gjera. Det vart berre veksla ord mellom dei ved to høve, då dei skulle gå inn den vesle stien frå gangvegen, og då dei sprang frå åstaden".

I forbindelse med straffeutmålingen for 20-åringen skriver lagmannsretten:

"Domfelte har derfor utvist eit fast forbrytersk forsett, og overgrepa har ikkje kome som resultat av tilfeldige høve som oppstod. Valdtektene medførte uro og redsle i byen, og hadde som verknad at den generelle fridommen for ålmenta til å bevega seg ute nattetid, vart innskrenka. Den siste valdtekta vart utført under særs skjerpande omstende, idet det var to gjerningsmenn, dei var begge maskerte, samt at dei også batt ein genser eller tøystykke over andletet til offeret, slik at ho ikkje var i stand til å observera om dei til dømes hadde våpen, og kven som gjorde kva. Ho hadde på denne måten ingen som helst kontroll over situasjonen.....

Vidare har lagmannsretten lagt vekt på at det er utøvd vald utover det minimum som vert kravd for valdtekt, idet den fornærma både vart bunden hardt over augo og nase med ein genser/tøystykke, samt halden hardt rundt halsen slik at ho fekk kvelningskjensle og dødsangst. Når det såleis ligg føre straffskjerpande omstende, bør som nemnt straffenivået ikkje liggja under 6 års fengsel.

Rabatt

For den 19 år gamle mannen fra Algerie, som ble dømt for medvirkning, uttaler lagmannsretten: I formildande retning vert likevel vist til at domfelte i hovudsak har erkjent dei faktiske forholda sjølv om han har freista bagatellisera si eiga rolle noko. Erkjenninga har gjort det lettare for den fornærma å verta trudd, og har letta rettsprosessen noko. Domfelte har også som medverkar hatt ei mindre rolle enn den som faktisk utførte dei seksuelle overgrepa, og lagmannsretten finn at straffa passande vert å setja til 5 år, som fastsett av tingretten".