KRISTIANSAND : I dag kunne Fædrelandsvennen presentere en liste over saker som normalt skal kunne henlegges uten bruk av etterforskningsressurser. Ifølge politimester i Agder politidistrikt, Kirsten Lindeberg, vil alle saker likevel bli vurdert individuelt.

– Folk må ikke få oppfatningen om at det er fritt frem. Det er ingen automatikk i at saker skal henlegges. Vi vil alltid foreta en konkret vurdering i den enkelte sak, sier Lindeberg.

”Det er omtrent de samme prioriteringene som har vært gjort tidligere

politimester Kirsten LindebergPolitimesteren presiserer at direktivet kun er et arbeidsdokument som ikke er endelig. Hun vedgår likevel at prioriteringene i stor grad samsvarer med praksis.

– Det er omtrent de samme prioriteringene som har vært gjort tidligere, men nå ønsker vi å gi føringer for å få en mer ensartet praksis. Det vil si at sakene prioriteres på samme grunnlag i hele politidistriktet, sier Lindeberg.

Kjent gjerningsmann

I direktivet, som er underskrevet av Lindeberg og sjefen for felles kriminalenhet Arne Pedersen, er det også listet opp en del saker som skal prioriteres. Dette gjelder blant annet innsats mot aktive gjengangere, gjengkriminalitet, unge lovbrytere og mobil vinningskriminalitet.

– Saker hvor unge lovbrytere er innblandet og saker med kjent gjerningsmann vil alltid bli fulgt opp, sier Lindeberg.

I fjor ble det henlagt 3000 saker på landsbasis hvor gjerningsmannen var kjent. Lindeberg vet ikke om det har skjedd i Agder.

– Det er viktig at saker med kjent gjerningsmann skal behandles. Det har alltid vært vår policy, sier Lindeberg.

LES OGSÅ Åse Michaelsen: — Må sette klare krav til hva politiet skal levere

LES OGSÅ Politiekspert: - Dette går utover rettsikkerheten

LES OGSÅ Statsbudsjettet: Færre stillinger neste år

Kun midlertidig

Hvordan politiet prioriterer ressursene sine reguleres til en viss grad av Riksadvokaten, som hvert år sender ut et rundskriv for hvilke saker som skal prioriteres. Dette rundskrives følges opp lokalt av de ulike statsadvokatembetene.

”I hver region må disse prioritere sine etterforsknings-ressurser på den mest tjenlige måte.

førstestatsadvokat Harald Strand ved Riksadvokatembetet– Riksadvokaten gir føringer for de mest alvorlige straffesakene. Dette er saker som har forrang. 98 prosent av den totale saksmengden håndteres imidlertid av politimestrene og statsadvokatene i regionene. I hver region må disse prioritere sine etterforskningsressurser på den mest tjenlige måte. I den grad ressursene ikke strekker til er det politimestrenes oppgave å bruke kapasiteten på det som oppleves om mest naturlig og viktig, sier førstestatsadvokat Harald Strand ved Riksadvokatembetet.

Strand presiserer at han kun uttaler seg på generelt grunnlag og ikke om den konkrete prioriteringslisten.

– Når det gjelder nedprioritering av saker har Riksadvokaten sagt at ingen kriminalitetsområder må ligge helt åpent over tid. Man kan ikke permanent nedprioritere enkeltområder, slik at folk får vite at man ikke blir tatt for dette, sier Strand.

Voldtektssaker

I instruksen til Agder-politiet heter det også at enkelte voldtekts- og voldssaker tidlig skal forelegges sjef for Felles kriminalenhet for ressursmessig vurdering.

Lindeberg ville i utgangspunktet ikke uttale seg om enkeltområder som er omtalt i direktivet, men gir dette svaret etter å ha fått uttalelsene sine oversendt for sitatsjekk.

”Alle voldtektssaker blir etterforsket.

politimester Kirsten Lindeberg– Alle voldtektssaker blir etterforsket. En vurdering om henleggelse vil kun være aktuell i helt spesielle tilfeller. Her er et eksempel på at formuleringene i instruksen ikke er de endelige, skriver Lindeberg.

Hun opplyser at etterforsker og jurist skal vurdere om en sak er av en slik karakter at den bør forelegges for sjefen for felleskrim. Politimesteren presiserer også at Agder politidistrikt følger Riksadvokatens prioriteringer og at instruksen skal legges frem for statsadvokaten før den iverksettes.