Foto: Jan Ivar Rafoss

LYNGDAL: Med 15 stemmer mot 14 ble det i kommunestyret i kveld avgjort at både Berge og Å ungdomsskole beholdes. Det har lenge vært knyttet spenning til om Å ungdomsskole ville bli lagt ned.

Ifølge Farsunds avis har skolekampen handlet om dagens ungdomsskolestruktur i Lyngdal, med skole både på Berge og Å. Spørsmålet var om dette tilbudet skulle opprettholdes, eller om elevene i fremtiden skulle samles på en ny felles skole med plass til inntil 360 elever.

Ga klar beskjed

Før kveldens vedtak, ga FAU-leder ved Å ungdomsskole, Kristine Klungland, klar beskjed om at begge skolene burde beholdes.

— Ikke alle er begeistret for å sende en tenåring ned til en stor skole i sentrum. Hadde man valgt å plassere en større skole et annet sted, ville vi trolig vurdert det annerledes. Det mener vi kommunestyret må ta hensyn til. Jeg må gjøre oppmerksom på at vi ønsker at de som skal gå på Berge i fremtiden skal få en god skole. Derfor mener vi det er best at skolekretsene til både Berge ungdomsskole og Å ungdomsskole beholdes, og at det bygges en ny skole på Berge, sier Klungland til Farsunds Avis.

Måtte sjekke Facebook

Siv Andreassen har engasjert seg i saken, og var selv nede ved rådhuset før kommunestyremøtet i ettermiddag. Hun kunne ikke være med på selve møtet, men har fulgt med på radioen hjemmefra.

— Da jeg hørte det på radioen måtte jeg inn på Facebook for å se om noen hadde oppdatert statusen sin. Dette er en kjempeviktig sak, sier hun.

På Facebook renner det inn med gratulasjoner på veggen til gruppen "Vi som vil beholde Å ungdomsskole". En av dem som takkes, er Harry Jåbæk.

Meldte seg inhabile

80 år gamle Jåbæk er FrPs vara-representant i kommunestyret. Han skal ha vært én av de to som ble kalt inn for å erstatte Mikal og Aud Simona Stene. Ekteparet Stene meldte seg inhabile og vararepresentanter ble derfor hentet inn.

— Den ene (Mikal Stene, journ. anm.) jobber i Kruse Smith og den andre er fruen. Det har vært veldig spenning i bygda om hvorvidt de ville melde seg inhabile, sier Siv Andreassen.

Da det skulle stemmes, skal Jåbæk ha gått mot sitt eget parti, og stemt for to skoler.

Overraskende

De fleste i salen var forberedt på at det skulle gå mot én ungdomsskole. Så da avstemmingen var et faktum var det til stor overraskelse for politikere og fremmøtte i salen.

— Bomben ble sluppet da Jåbæk stemte. Jeg hadde forstått det slik at FrP-gruppa ikke var orientert om det på forhånd, sier Janne Nystøl Spilde (KrF) til fvn.no.

Nystøl Spilde og KrF har lenge jobbet for å beholde de to ungdomsskolene. Hun er fornøyd med avgjørelsen i ettermiddag, men hun er spesielt fornøyd med engasjementet i bygda.

— Det var et enormt oppmøte og det har vært et veldig engasjement i forkant av dagens møte. Det er positivt å se at folk engasjerer seg i sakene, sier hun.

Økonomisk krevende

Rådmann Evy-Anni Evensen er også overrasket over dagens vedtak og sier det medfører en del økonomiske ringvirkninger. For dersom det hadde blitt bestemt at det skulle bli én felles ungdomsskole, ville deler av Å ungdomsskole etter all sannsynlighet blitt bygd om til barnehage.

— Nå må vi finne ny tomt til denne barnehagen. Økonomisk sett går kommunen en vanskelig tid i møte. Dette pekte også fylkesmannen på i dag. Jeg har kalt inn til møte med alle enhetslederne i kommunen for å se hvor vi kan kutte - for det må kuttes, sier Evensen.