VALLE: I går formiddag småsprang to tyske turister nedover svabergene i Hallandsfossen for å ta nærbilder av fossejuvet. Et feilsteg på berget kunne ha sendt dem i døden i de frådende vannmassene, seks – åtte meter nede i det trange svelget.

Det har hendt drukningsulykker i Hallandsfossen før. Blant annet på begynnelsen av 1970-tallet da en nederlandsk far skulle fotografere sønnen sin på fossekanten. Sønnen gled utfor og druknet, rett foran øynene på faren.

Valle kommune har satt opp skilt som på flere språk advarer mot farene.

– Det er beklagelig at folk utsetter seg for slik risiko. Det er ikke tilfeldig at det er satt opp advarselsskilt oppe ved veien, sier politiførstebetjent Dag Hovden når Fædrelandsvennen viser bildene av de to fotograferende turistene nede i fossen.

– Hadde de falt uti, kunne de ha også ha utsatt redningsmannskaper for fare, sier han.

Hovden sier at det er et vanlig syn i Setesdal at turister fasineres av fossene.

– Dessverre ser vi også at folk som kommer fra urbane Nederland, ja tyskere også, ofte ikke skjønner seg på farene ved å vandre i norsk natur. Når det gjelder fosser og svaberg, ser det ikke ut som de forstår hvor glatt det kan være, sier Dag Hovden.

Skiltet som varsler om farene på vestsiden av fossen der tyskerne gikk ned, er nesten skjult av et bjørkekratt fra veisiden. Fra Valle kommune opplyses det at man i disse dager sjekker nettopp slike ting og at kratt som gjør skiltene vanskelige å lese vil bli fjernet. Kommunen skal også foreta sin årlige sjekk av livbøyer og tau som er plassert på farlige steder i vassdragene.