FARSUND: En 19 år gammel mann fra Farsund er dømt til betinget fengsel i 24 dager og en bot på 30.000 kroner etter en utforkjøring ved Nesheim på Lista i januar.

Mannen mister i tillegg førerkortet i to år, og må avlegge ny førerprøve for å få kjøre bil igjen.

Bilen ble totalskadet

I Lister tingrett i forrige uke erkjente 19-åringen seg skyldig i å ha kjørt med promille, selv om han ikke kan huske verken kjøringen eller ulykken.

Ulykken skjedde etter at bilføreren hadde kjørt en kamerat hjem natt til søndag 23. januar. Han kjørte videre med kameratens bil, men i en sving ved Nesheim endte kjøreturen utfor veien.

Ifølge dommen fra Lister tingrett skrenset bilen sidelengs om lag 90 meter over et jorde, før den traff en steinmur og ble totalskadet. 19-åringen opplyste i retten at han ble påført kjevebensbrudd, tannbrudd og hjernerystelse.

«Ut fra personskaden og de materielle skadene må det legges til grunn at sammenstøtet var kraftig», heter det i dommen.

0,95 i promille

Mannen ble brakt til Sørlandet sykehus i Kristiansand for behandling. Tre timer og tjue minutter etter ulykken ble han framstilt for blodprøve. Resultatet viste at han på det tidspunktet hadde 0,95 i promille.

«I denne saken har tiltaltes alkoholpåvirkning kombinert med hasardiøs kjøreatferd resultert i betydelige materielle skader, samt hjernerystelse, kjeveben— og tannskader på tiltalte selv. Med et så kraftig sammenstøt er det kun tilfeldigheter som har avgjort at konsekvensene ikke ble mer alvorlige», skriver Lister tingrett.

Mindretallet i retten ville dømme mannen til ubetinget fengsel i 18 dager, mens flertallet mente at ubetinget fengsel var for strengt, spesielt siden føreren bare er 19 år.

HUSKET INGENTING: Den 19 år gamle mannen forklarte i Lister tingrett i forrige uke at han ikke husket noe fra ulykken. Foto: Arkiv