KRISTIANSAND: – Hvis ingen hadde grepet inn, hadde kanskje en av de andre blitt drept, sier hans samboer Tone Zachariassen. I stedet var det mannen hennes – han som ville avverge volden – som ble stukket med kniv i mage, bryst og hode. Tor Erik grep inn da han var vitne til at en 17-åring og en 18-åring gikk løs på en utenlandsk mann i begynnelsen av 20-årene.

— Tragisk når noen som vil hjelpe ender opp som offer

– Kunne fort ha endt med drap

Falt i bakken

Tor Erik Syvertsen og Tone Zachariassen hadde hatt en hyggelig fredag på byen. Før de skulle hjem ville Tone kjøpe et stykke gulrotkake fra Deli de Luca som nattmat. Utenfor kiosken i krysset mellom Markens gate og Tollbodgata kommer hun i prat med to personer med utenlandsk utseende. De snakket om musikkinstrumentet den ene av mennene holdt. Plutselig ser Tone to skygger i bevegelse, og registrerer at en av dem faller.

— Pang, sa det da han traff bakken.

Tone klapper med hendene.

— «Herregud, Tor Erik, du må gjøre noe», sa jeg.

Samboerparet rekapitulerer den skremmende voldshendelsen fra natt til lørdag, hendelsen som var få centimeter fra å ta livet av Tor Erik Syvertsen.

Tar affære

Den kraftige mannen var ikke sen om å gripe inn. Han går inn og fjerner en av guttene fra offeret. Tone hjelper også med å skille dem, og oppdager da at hun vet hvem de to angivelige voldsmennene er og nevner dem med navn. Det ser ikke ut til å affisere de to unge mennene. En av dem gjør et tegn som kan bety at han bærer våpen.

Ifølge Tone sier han at han vil rense Norge. Paret mener volden var rasistisk motivert.

Etter at de er skilt første gang, går Tor Erik over til andre siden av veien.

Som tidligere dørvakt vet han at det kanskje ikke er slutt likevel, og følger med på hva som skjer. Like etter starter voldshandlingene på nytt. To personer går løs på en som ligger nede, ifølge samboerparet. Tor Erik griper inn igjen.

— Jeg er jo dobbelt så stor som dem, og tar rundt tre personer. Så faller vi i bakken alle fire. Jeg føler at jeg har kontroll på dem, selv om de kjemper imot, forteller han. De er usikre på om den tredje mannen er en som også grep inn for forhindre volden.

Mens Tor Erik ligger på bakken og holder tre personer, ber han de som står rundt om å ringe politiet. Flere gjør det, men får beskjed om at det tar tid. Politiet er opptatt med to trafikkulykker som har skjedd samtidig.

Er stukket

Etter hvert roer guttene seg, og Tor Erik slipper dem. Da oppdager han blod i ansiktet sitt, og noen andre ser at han har et langt kutt i magen. Han blør kraftig, og kjenner at han også er rispet i brystet.

— Jeg var vel så full av adrenalin at jeg ikke kjente noe med en gang, sier Tor Erik.

Den yngste av guttene stikker med en gang Tor Erik slipper dem. Den eldste går bare til andre siden av veien og venter. Etter at politiet er kommet får 18-åringen øyekontakt med Tone.

— Han løfter hånda til strupen og simulerer at han kutter. «Du er ferdig. Jeg vet hvor du bor, og jeg vet at du har barn», sier han til meg.

Så går han bort til politiet, legger armene på ryggen og går frivillig med.

17-åringen ble senere pågrepet i sitt eget hjem, etter at han gjorde kraftig motstand og skallet ned en politistudent. Han ble varetektsfengslet i en uke for rasistisk motivert vold, to voldstilfeller fra samme natt, ran fra mai i år og flere drapstrusler. Politiet er ikke sikre på hvem som brukte kniven mot Tor Erik Syvertsen.

Mens politiet dro for å finne gutten ble Tor Erik kjørt med ambulanse til legevakten. Legen syr 27 sting i magen og tre i hodet for å lappe sammen stikkskadene.

Angrer ikke

Dagen etter er Tor Erik i politiavhør i tre timer, og kan lese om den alvorlige hendelsen på fvn.no. Han leser om de grove forholdene både 17-åringen og 18-åringen er siktet for. Den eldste av guttene er tiltalt for knivstikking også fra tidligere i år.

Da skjønner Tor Erik alvoret. Han forstår at han kunne blitt drept.

Til tross for de livsfarlige kuttene angrer ikke Tor Erik på at han grep inn.

— Jeg ville gjort nøyaktig det samme en gang til. Jeg kan ikke se på at slikt skjer, sier han.

— Det går ikke an å se på at noen blir banket til kjøttkake, legger samboeren til.