OSLO/MANDAL: Fare for kutt og nedleggelse av flere kristne fagskoler har ført til at staten tar tilbake ansvaret fra fylkeskommunene.

En av skolene som gikk en usikker, økonomisk, fremtid i møte var Hald internasjonal senter i Mandal. De fikk ikke garantier for støtte fra fylkekommunen, dermed var det ikke sikkert at de kunne starte opp som normalt til høsten. Fagskolen har slitt med økonomien de siste årene. Regnskapstall fra Brønnøysundregistrene viser at skolen har flere år med underskudd de siste årene.

-Det er godt å få denne garantien på plass, slik at vi kan gi elevene en garanti om studieplass til høsten. Vi har ikke noe negativt å si om fylkekommunen, men det er veldig gledelig at staten tar over igjen, sier daglig leder, Inger Johanne Shealy, ved Mandal internasjonale senter.

Hun forteller videre at fylkeskommunen hadde gitt dem støtte for vårsemesteret i år, men de hadde ikke fått noen skriftlig garanti for høstsemesteret.

— Vi har hatt en god dialog med fylkeskommunen, men de kunne ikke gi oss en skriftlig garanti. Samtidig er det enklere for oss, som en landsdekkende skole, å forholde seg til staten, sier Shealy og understreker at de har gode erfaringer med regelverket som gjelder når det er statelig drevet.

Utsatt for kutt

I alt 13 private skoler, som etter forvaltningsreformen ble definert som fagskoler, ble overført til fylkeskommunene som kulle ha ansvaret. I ettertid har disse skolene, som i hovedsak er tilknyttet Kristne Friskolers Forbund, vist seg å bli svært utsatt for kutt og innsparingstiltak.

— Fylkene får altså konkrete penger fra staten, men bruker dem til helt andre formål, skriver generalsekretær Torgeir Flateby i forbundet i et brev til Stortinget.

Ikke intensjonen

Utdanningspolitisk talskvinne Anne Tingelstad Wøien i Senterpartiet, tok onsdag saken opp med Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

— At de såkalte 6A-skolene skulle miste sin finansiering og dermed måtte legges ned, har ikke vært intensjonen med å overføre dem til fylkeskommunene, derfor rettes dette nå opp, skriver Wøien i et svar til Flateby.

— Jeg har snakket med Kommunalministeren og hun har bestemt at disse fagskolene vil bli trukket ut av ordningen og ført tilbake til staten. Dette gjelder også finansieringen.