Dagbladet skriver i dag at Kari Hilde French og Mathilde Moland er kritiske til Utenriksdepartementets behandling av Kongo-saken. Mødrene til henholdsvis Joshua French og Tjostolv Moland etterlyser ett tøffere UD.

— Vi er fortvila. Det første møtet i juni førte ikke frem. Det er ikke noe lys i tunnelen. Hadde vi hatt en dato å forholde oss til, hadde vi visst når de skulle bli utlevert, ville ting vært enklere. Slik det står nå kan det være til jul, om ett år, om to år. Vi vet ikke, sier Mathilde Moland til Dagbladet.

Etterlyser kreativitet

Den norske ambassaden i Luanda har hatt møter med flere av medlemmene i den nye regjeringen i DR Kongo i sommer, men foreløpig har man ikke kommet nærmere en utvekslingsavtale for de drapsdømte nordmennene.

Kari Hilde French mener UD ikke tar nok initiativ i saken.

— Jeg etterlyser mer kreativitet hos UD. Det er viktig at de bruker alternative kanaler for å nå president Kabila. Personlige kontakter for eksempel er veldig viktig i Afrika. Det finnes en del muligheter som Norge ikke har brukt i det hele tatt, sier French og får støtte av Mathilde Moland.

— De kunne gått ut tøffere mot Kongo. Norge er jo en økonomisk støttespiller til landet, og vi kunne brukt dette for å presse kongoleserne. Tidligere i prosessen har det blitt sagt at vi må vente til etter nytt valg av president, så var det nytt valg av statsminister, også måtte man få ny regjering på plass. Alt dette kom i mai og likevel er vi ikke noe lengre, sier hun til Dagbladet.

Uforstående til kritikken

Utenriksdepartementet stiller seg uforstående til kritikken fra Moland og French.

— Vi er ikke enig i at UD har gjort for lite i saken, sier kommunikasjonsrådgiver Hanne Melfald i UD til Dagbladet.

Ifølge UD er det ikke aktuelt å trekke tilbake bistandsmidler til landet.