MANDAL: Nylig var han på reise fra Tyrkia gjennom Balkan-landene, fortalte utenriksminister Jonas Gahr Støre på senioruniversitet i Mandal i formiddag. Der, sa han, opplever folk Norge som et land «på en heldig grein».

— Og det ikke bare oljefunnet på 1970-tallet, men også hardt arbeid gjennom mange generasjoner som kan takkes for dét, sa han.

De lett grånende benkeradene ga kraftig applaus for æresgjesten i de lånte banklokalene. Støre ga i et kort foredrag om en verdenssituasjon i endring. Parallellen trakk han til oppløsningen av Jugoslavia rundt 1989, og omveltningen i flere araberstater.

— Det er et press nedenfra hos folk som ikke ønsker et hvilket som helst styresett, sa han til salen.

Utenriksministeren ytret også uoppmuntrende ord om landsdelen: Det er lenge siden historien om Sørlandet har vært den om landsdelen som aldri kom seg fra seilskutetiden. Nå, mente Sørlandet, er den vellykkede eksportindustrien i sør verd å trekkes fram.

Senioruiniversitetet applauderte kraftig. Etterpå besvarte utenriksministeren spørsmål fra salen - om Libya-situasjonen, spenningsforholdet til mellom Syria-Israel, Kina, og om ressursfordelingen i verden.

— En fremragende administrator, allerede da han var kontorsjef hos Gro, mente arrangør og tidligere ambassadør til flere land Torleiv Anda (90) om diplomatkollega Støre.

— Nå kan vi få hvem som helst hit, sa han stolt til fvn.no