AGDER: — Vi anbefaler både foreldre og faddere å sponse barna som skal døpes med bøker og leker knyttet til trosopplæringen. Det kan være alt fra puslespill til barnebibler, sier prost og sokneprest, Knut Aston Eikrem i Vest-Nedenes prosti, som omfatter kommunene Lillesand, Birkenes og Grimstad.

Han forteller at kirken anbefaler leker og bøker for å hjelpe foreldrene med trosopplæringen av barnet.

— Vi tilbyr dem hjelp til å navigere i et landskap som de kanskje ikke tidligere er kjent med. Det er ment som et tilbud, men som helt og holdent er opp til foreldre å avgjøre. Vi ønsker ikke å tre noe over hodet på folk, men forklare innholdet og forpliktelsen i dåpen, sier prosten.

Kirkens verktøy

Salg til nybakte foreldre i dåpsamtalen er vanlig de fleste steder på Sørlandet. Slik har det vært i årevis. Foreldre blir tilbudt følgende:

  • Medlemskap i dåpsklubben TRIPP TRAPP, som innebærer et abonnement hvor man får tilsendt leker og bøker tre ganger i året. Pris: 230 kroner per pakke.

  • Kjøp av leker og/eller bøker utenfor abonnement på nettsidene til Kirkelig Pedagogisk senter (IKO). Nettbutikken tilbyr bøker, leker og annet materiale knyttet til trosopplæring. Alt fra tøydukker og lekebåter, til bøker, cd-er og dvd-er.

Tripp Trapp har i dag mer enn 8000 medlemmer.

— Vi er eid av blant annet bispedømmerådene i Den Norske kirke. Vi er menighetens verktøy og de forteller oss hva vi skal lage av ulik materiale, sier direktør i IKO, Eigil Morvik.

Naturlig. Sokneprest i Vågsbygd, Bjarte Våge har hatt dåpsamtaler med foreldre i 38 år. Han synes det er naturlig å anbefale pedagogiske bøker og leker til foreldre.

— Jeg har gjort det selv i samtaler. Vi ønsker å være en medspiller og følge opp barnet med hensyn til dåpen, sier Våge.

Prost i Mandal prosti, Sigurd Skjelsbæk forteller at han ofte anbefaler foreldre og faddere å gi et medlemskap i dåpsklubben, som et alternativ til de tradisjonelle dåpsgavene.

— Det er ikke et press, men heller et pedagogisk tilbud. Lekene som selges brukes ofte i familiegudstjenester som et gjenkjennelsesmoment for barnet, sier Skjelsbæk.

Markedsføringskikk

Fungerende forbrukerombud, Jo Gjedrem i Forbrukerombudet forteller at tilbud av produkter i en dåpsamtale er en problemstilling de ikke har tatt stilling til, men han sier det kan være i strid med god markedsføringsskikk.

— I den grad kirken selger et produkt vil samme markedsføringsregler være gjeldende. Det at kirken tilbyr produkter er ikke i strid med loven i seg selv, men dersom salgssituasjonen oppleves som et kommersielt press så vil det kunne være i strid med god markedsføringsskikk, sier Gjedrem.

Forbrukerombudet vil ikke på eget initiativ foreta seg noe i forhold til kirkens praksis, men vil se nærmere på saken om det skulle komme en klage.

Ingen gevinst. Leder i den norske kirkes presteforening, Gunnar Mindestrømmen, forteller at prestene selv ikke tjener noe på salg av bøker og leker.

— Det har vært lang praksis for å informere om dette, og vi er klare over at dette er en sårbar og følsom situasjon for mange foreldre. Vi må være varsomme og passe på å ikke trå over grenser, slik at foreldre ikke oppfatter dette på feil måte, sier Mindestrømmen.

Gode intensjoner

Mindestrømmen forteller at kirken befinner seg i en omformingstid i forhold til trosopplæring og at man derfor også vil vurdere om dåpsamtalen er rett arena for denne typen salg.

— Dette kan nok komme litt brått på for enkelte foreldre. Å informere om å være med i en dåpsklubb ser jeg ikke noe i veien med, men dersom presten snakker om priser og hva slags leker dette er, trår man nok litt for langt, sier han.

- Viktig at foreldre ikke tvinges

Biskop i Agder og Telemark bispedømme, Olav Skjevesland synes det greit at prester tilbyr salg av leker og bøker.

— Hvis dette blir lagt frem på riktig måte, ser jeg ingen grunn til at dette skal være et problem å formidle under dåpsamtalen, sier Skjevesland.

Han forteller at det derimot er viktig at prester ikke gjør dette til en tvangssituasjon for foreldrene.

— Det er viktig at foreldre ikke tvinges. Når et barn bæres til dåp avlegger foreldre og faddere et løfte om å oppdra barnet i den kristne tro. Kirkelig Pedagogisk senter (IKO) er et kirkelig organ som kan brukes som et verktøy for å ivareta dette løftet, sier biskopen.