SØGNE: I dag inntok sju karer med hvert sitt tospann et jorde ved Søgne videregående skole.

Her var målet å pløye furer av jord så rett som mulig. Og ikke bare det, her gjaldt også bredde og dybde langs en omtrent 50 meter lang teig, alt innen maksimaltid.

– Bare sju deltakere i et norgesmesterskap. Er hestepløying i ferd med å dø ut?

– Tvert imot. Vi har aldri vært så mange, i alle fall ikke de fem gangene jeg har vært med, sier Jon Rørvik fra Begnadalen i Valdres, som kjører omtrent 80 mil for å være med denne helgen.

Kultur

De sju tobente og 14 firbente er alle tilsluttet Foreningen Arbeidshesten, hvis formål er å holde landbruksøvelser i hevd. Derfor arrangeres årlig NM for så vel skogshest og brukshest som ploghest, alt for å holde på den gamle landbrukskulturen.

Arild Tohn har tatt turen fra Tønsberg for å delta i NM. Han sier han egentlig er en bygutt, men ble etterhvert bonde og har holdt på med hestepløying siden 1992. — Det er en sær liten interesse, men det er vel mest fordi jeg er fascinert av grov hest. Og det er moro å holde på med. Dette er også kultur som blir borte dersom det ikke blir tatt vare på, sier Tohn.

Lite effektivt

Han ser imidlertid at det ikke er den mest effektive måten å pleie et jorde på.

— En normal økt med hest fra gammelt av var 6 mål om dagen. Det er jo ikke mer enn en traktor tar på en time, sier Tohn og smiler.

Ved stallene til Søgne videregående skole tar Aina Berge imot. Hun er til daglig hesteinstruktør og alt-mulig-kvinne ved skolen, og denne helgens NM-vertinne.

– Hvorfor deltar du ikke?

– Jeg er ikke flink nok. Dette er i praksis en gubbegreie for erfarne mannfolk.

Vinner

Lørdag ettermiddag, etter to tre-timers økter bak hestene, ble det klart at Arild Tohn gikk av seieren ett hestehode foran nestemann.

Tohn oppnådde 386,5 poeng, mens vedkommende som tok andreplassen fikk 368,5 poeng.

— Det var en relativt overlegen seier, sier Berge.

Hun oppsummerer arrangementet i Søgne som meget vellykket.

— Det har vært helt topp. Og NM er hjertelig velkommen igjen, sier hun.